Chinese vicegouverneur cel in voor corruptie

Redactie

Een gewezen Chinese vicegouverneur is zaterdag tot zeventien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor corruptie. Ni Fake stond bekend om zijn voorliefde voor de edelsteen jade en voor de schone kunsten.

Ni Fake nam een kleine twee miljoen euro aan steekpenningen aan, oordeelde de rechter in de oostelijke stad Dongying. De voormalige vicegouverneur van de provincie Anhui kon bovendien niet verklaren hoe hij aan bijna negen ton aan andere bezittingen kwam. Hij heeft een bekentenis afgelegd en gaat niet in beroep, aldus de rechtbank.

De weg naar het hart van de vicegouverneur liep via jade en de schone kunsten, hadden op gunsten beluste personen, instellingen en bedrijven al gauw door. Ze kochten hem om met edelstenen, weelderig gekalligrafeerde manuscripten en schilderijen.

Ni is de zoveelste bestuurder die in het zand bijt als gevolg van de grootscheepse corruptiebestrijdingscampagne die president Xi Jinping op touw heeft gezet. De jacht op corrupte leden van de bestuurselite maakt onder de Chinese bevolking veel enthousiasme los.