Eredivisie: Preview speelronde 25

Sjors (Sj0rSz)

Dit weekend is het weer tijd voor een nieuwe speelronde in de Eredivisie. Het zou zomaar de ronde kunnen zijn, waarin het kampioenschap wordt beslist. PSV en Ajax strijden in een directe wedstrijd tegen elkaar, waarbij de Eindhovenaren de voorsprong nog eens drie punten kunnen ophogen. Maar er is natuurlijk nog veel meer.

Vanavond begint de 25e speelronde van de Eredivisie met de wedstrijd tussen FC Dordrecht en Go Ahead Eagles. Beide teams speelden twee seizoenen nog in de Jupiler League, maar slaagden er in te promoveren. De Eagles speelden vorig seizoen ook al op het hoogste niveau, waar FC Dordrecht dit jaar voor het eerst weer in de Eredivisie acteert. De Deventernaren presteren ook dit seizoen, in vergelijking met hun komende opponent, weer prima, aangezien de Dordtenaren al weken op de laatste plaats staan. Toch eindigde de wedstrijd in Deventer eerder dit seizoen in een doelpuntloos gelijkspel. Voor beide ploegen zijn drie punten hoe dan ook bittere noodzaak.


Gaat PEC Zwolle dit weekend eindleijk punten pakken of blijft Vitesse winnen? (PRO SHOTS / Erik Pasman)

Een dag later is het de beurt aan Vitesse en PEC Zwolle. In eigen huis waren de Arnhemmers in de afgelopen vijf onderlinge duels vier keer de beste. Slechts één keer werd het een gelijkspel. Vitesse zit in elk geval in de winning mood met vijf gewonnen duels op rij. Bij de Zwollenaren draait het allemaal wat minder soepel. Zo werden de laatste drie wedstrijden verloren. Wellicht dat er tegen Vitesse een ommekeer inzit. Eerder dit seizoen won PEC Zwolle namelijk met 2-1 van de ploeg uit Arnhem.

En dan is het zondag: De dag van de kraker tussen PSV en Ajax. Het verschil tussen beide ploegen is inmiddels gegroeid tot veertien punten, waardoor men in Eindhoven voorzichtig aan de titel begint te denken. Toch is het met negen wedstrijden voor de boeg nog geen uitgemaakte zaak, al moet het heel raar lopen, wil men de landstitel nog mislopen. Bij PSV gaat het dus crescendo. De formatie won tot nu toe elf duels op rij en verloor nog geen enkele thuiswedstrijd.

Bij Ajax gaat het wat minder soepel. Na de winterstop werden twee duels verloren en werd twee keer gelijkgespeeld. Hierdoor liep de achterstand op directe concurrent PSV steeds verder op. Afgelopen weekend liepen de Amsterdammers twee dure punten mis bij Willem II. In Tilburg stond na 90 minuten namelijk een gelijkspel op het scorebord. Hoe dan ook, Ajax zal het blazoen op willen poetsen. In eigen huis werden de Ajacieden eerder dit seizoen met 3-1 verslagen.


Uit den ouden doosch: Phillip Cocu en Michael Reiziger met elkaar in duel (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Bij een zege voor PSV kan men dus voorzichtig concluderen, dat de landstitel binnen is. Maar zover is het nog langer niet. Bij een zege voor Ajax verkleint Ajax de achterstand tot elf punten en is in theorie alles nog mogelijk. Desondanks lijkt PSV dit seizoen het meest stabiel te presteren gezien de twee nederlagen en het gelijke spel van dit seizoen. Zondagavond omstreeks 18.30 uur is bekend hoe de nieuwe stand eruit zal zien. Eén ding is zeker: PSV staat nog eerste en Ajax staat tweede.