FOK!toen: Rush - Permanent Waves

dekatophetspek

Hallo allemaal en welkom bij deze eerste FOK!toen van 2015. Na jullie eerst nog een heel voorspoedig en ook zeer muzikaal 2015 te hebben toegewenst gaan we het vizier vandaag richten op een album dat vandaag precies 35 jaar geleden voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. Het was namelijk op dinsdag 1 januari 1980 dat Permanent Waves, het zevende album van de Canadese topformatie Rush, uit werd gebracht.

Rush - Permanent Waves

De voorgaande tijd

Op 4 juni 1979 had de band Rush haar Tour of the Hemispheres afgesloten met een spetterend optreden op het Pinkpop Festival in het Burgemeester Damensportpark in Geleen. Voor een uitzinnig publiek van zo'n 75.000 mensen speelde het trio een set bestaande uit de nummers 'A Passage to Bangkok', 'Xanadu', 'The Trees', 'Closer to the Heart', 'La Villa Strangiato', '2112', 'In the Mood', een drumsolo en als laatste 'Something for Nothing'. Na een periode van acht maanden touren door Canada, de Verenigde Staten en West-Europa waren de mannen dan ook toe aan hun eerste zomervakantie in vier jaar.

Rush - Permanent Waves 1

Het leven van Geddy Lee, Alex Lifeson en Neil Peart had tot die tijd grotendeels bestaan uit touren, nog meer touren, nieuwe liedjes schrijven, oefenen, opnemen en vervolgens weer touren. In juli 1979 trokken de mannen zich terug op Lakewoods Farm, een prachtige oude boerderij vlak buiten Ontario, omringd door vele hectares boerenland. Ook was er vlakbij een groot meer dat de perfectie locatie bleek te zijn voor het schrijven van nieuwe teksten. In de kelder van Lakewoods Farm hadden de mannen van Rush hun apparatuur neergezet om tot in de late uurtjes te kunnen jammen. Al tijdens de eerste avond ontstond zo een instrumentale track, die de titel 'Uncle Tounouse' zou krijgen. Het nummer zou nooit opgenomen worden, maar elementen van de compositie zouden wel op het nieuwe album terug te horen zijn.

Rush - Permanent Waves 2

Terwijl Peart de teksten voor de nieuwe plaat schreef waren Lee en Lifeson in de kelder bezig met hun nieuwe muzikale ideeën uitwerkten. Zo ontstonden in enkele dagen de nummers 'The Spirit of Radio', 'Freewill', 'Jacob's Ladder' en 'Entre Nous'. Voor het laatste nummer was zelfs de tekst al voltooid toen Rush naar de Sound Kitchen studio in Toronto ging om daar samen met hun producer Terry Brown demo's op te nemen voor hun nieuwe elpee. In september en oktober van dat jaar waren de mannen van Rush druk in de weer in Le Studio in Morin Heights, Quebec. Tussen de opnames door werkte Peart aan de laatste tekst voor de plaat en leverde zo het epische sluitstuk 'Natural Science'. Een week nadat de opnames waren voltooid vloog de band naar Londen, om daar in de Trident Studios het geheel af te mixen.

Rush - Permanent Waves tape

Permanent Waves

Met Permanent Waves had Rush een plaat afgeleverd waarop we de groep duidelijk hoorden experimenteren met een nieuw geluid. Zo horen we in 'The Spirit of Radio' al invloeden uit de reggae voorbijkomen. In december 1979 had Rush dit vernieuwende nummer dan ook al op single uitgebracht, gevolgd door de singles 'Freewill' en 'Entre Nous'.

Rush - The Spirit of Radio (Spaanse promo single)
Rush - The Spirit of Radio (Spaanse promo single)

Toen de plaat in 1980 in de winkels verscheen ontstond er al snel een rel rondom de hoes. Op de hoes zien we een voorkant van een krant met daarop in grote letters de tekst Dewey Defeats Truman. De krant Chicago Tribune, die oorspronkelijk deze foutieve tekst had gepubliceerd, was daar niet zo blij mee en na enige dwang verdween de tekst op de volgende persingen van de plaat. Op de achtergrond van dezelfde foto zien we ook billboards staan met posters voor Coca Cola. De frisdrankenfabrikant wou echter niet meewerken en zo werden de logo's veranderd in de namen van de bandleden van Rush.

Rush - Permanent Waves (Nederlandse persing)
Rush - Permanent Waves (Nederlandse persing)

De aangepaste krant op Permanent Waves
De aangepaste krant op de latere persingen van Permanent Waves

Permanent Waves was het eerste album van Rush dat in Amerika de top 5 van de albumcharts zou halen. Het album zou uiteindelijk meer dan 1 miljoen keer over een Amerikaanse toonbank gaan en ook in Canada en Groot-Brittannië zouden meer dan 100.000 exemplaren verkocht worden, waarmee het de meest succesvolle plaat van Rush tot op dat moment zou worden.

De plaat

Rush - Permanent Waves A

Kant A
01. The Spirit of Radio
02. Freewill
03. Jacob's Ladder

Rush - Permanent Waves B

Kant B
01. Entre Nous
02. Different Strings
03. Natural Science
- I: Tide Pools
- II: Hyperspace
- III: Permanent Waves

Rush - Permanent Waves (Japanse persing)
Rush - Permanent Waves (Japanse persing)

In 1997 zou Permanent Waves voor de eerste worden uitgebracht in een geremasterde uitvoering in de reeks The Rush Remasters. Ook werd er begin 2008 door het onder verzamelaars zeer geliefde label Mobile Fidelity Sound Lab een gouden cd en een 'audiophile' elpee van het album uitgebracht. Tenslotte zou Andy VanDette in 2011 alle albums van Rush uit de tijd van Mercury Records opnieuw remasteren voor de veelgezochte Sector-boxen. Van deze extended boxsets zal met Sector 2 in 2015 een nieuwe serie worden uitgebracht, waaronder ook Permanent Waves.