Turkse ex-PvdA'ers beginnen eigen beweging

Harry

De uit de PvdA geschopte gestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen een eigen beweging en blijven in de Tweede Kamer. Kuzu meldt dat vrijdag op Facebook.

Kuzu bedankt op Facebook 'iedereen voor de vele steunbetuigingen'. Hij en Öztürk voelen daardoor dat er behoefte is aan een nieuwe beweging. Die moet zich richten op 'acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld'.

Afsplitsingen komen wel vaker voor in de politiek. Een van de beroemdste was Geert Wilders die uit de VVD stapte en vervolgens de PVV op poten zette. Uit de PVV kwam weer de Partij van de Eenheid voort nadat Arnoud van Doorn zich bekeerde tot de islam en zich niet langer kon vinden in de islam kritische PVV.

Donderdagavond leek het er al op dat de twee in de Kamer wilden blijven toen ze zeiden dat ze tot de laatste snik het debat over integratie wilden blijven voeren. Vrijdag schrijven ze dat ze realistisch genoeg zijn om te begrijpen dat het voor hen met deze fractie en de partij voorbij is. "Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.''

Kuzu en Öztürk stapten donderdagavond op nadat ze geweigerd hadden zich achter de PvdA-lijn voor het integratiebeleid op te stellen. Eerder deze week uitten ze kritiek op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).