Overvliet laatste op WK gewichtheffen

heywoodu

De Nederlandse Mita Overvliet is op het WK gewichtheffen in Almaty op de laatste plek geëindigd. Dat deed ze in de klasse tot 69 kilogram. Voor de 35-jarige Overvliet was het de eerste keer dat ze op een groot kampioenschap stond na haar dopingschorsing die in 2013 afliep.

Bij het trekken werd de leiding al direct gepakt door de Noord-Koreaanse Ryo Un-hui, die 120 kilogram optilde. Chen Youjuan uit China en thuisfavoriete Zhazira Zhapparkul kwamen beiden tot 118 kilogram en wonnen zo zilver en brons in het trekken. De in Kazachstan woonachtige Overvliet kreeg niet meer dan 73 kilogram opgetild. Alleen de jonge Hongaarse Mirjam Polgar (71 kilo) en Assiya Ipek uit Turkije (geen gewicht) deden het minder goed.

Het stoten leek met Zhapparkul mogelijk een Kazachse winnares op te leveren, maar Ryo was niet van plan om daaraan mee te werken. In haar tweede poging stootte ze ogenschijnlijk zonder moeite 145 kilo omhoog, waarmee ze verzekerd was van de wereldtitel. Het is pas de eerste keer dat Noord-Korea bij de vrouwen een wereldkampioene heeft in een klasse zwaarder dan 58 kilogram.

Voor Overvliet ging het stoten ook niet fantastisch. Ze haalde haar openingsgewicht pas bij haar derde en laatste poging, maar de 86 kilogram was niet genoeg om Polgar achter zich te houden. Met 159 kilo totaal werd Overvliet 29e van de 29 deelneemsters die zowel bij het trekken als het stoten tot een geldige poging kwamen. Opvallend was dat het het vierde grote kampioenschap was voor de Nederlandse en dat ze dat altijd in een andere klasse deed. Ze was eerder van de partij op het WK 2007 (-63 kilogram), het EK 2008 (-75 kilogram), het EK 2011 (-58 kilogram) en nu dus de klasse tot 69 kilo.