Suriname weigert John van den Heuvel toegang

Redactie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat bij de Surinaamse regering na waarom misdaadjournalist John van den Heuvel Suriname niet in mag. Dat heeft de journalist vrijdag gezegd na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. Het ministerie kon nog geen commentaar geven.

Van den Heuvel denkt zelf dat het te maken heeft met zijn kritische berichtgeving over president Desi Bouterse en zijn zoon Dino die voor drugs- en wapenhandel in de gevangenis in de Verenigde Staten zit. De journalist kreeg eerder deze week van de KLM te horen dat zijn naam voorkomt op een lijst van personen die niet welkom zijn in Suriname. Hij heeft het ministerie gevraagd uit te zoeken wat er aan de hand is.

Van den Heuvel denkt niet dat het te maken heeft met het terughalen van een zevenjarig jongetje waar hij via zijn tv-programma 'Ontvoerd' bij betrokken was. ''Ik heb altijd gezegd dat ik alle vragen daarover wil beantwoorden. Ik heb in die zaak ook niets te verbergen. Ik denk eerder dat het de familie Bouterse niet goed uitkomt'', redeneert de journalist.

De journalist was van plan binnenkort naar Suriname af te reizen. Met het oog op de verkiezingen in mei 2015 in Suriname wilde hij journalistieke producties maken over onder anderen Bouterse, als belangrijke presidentskandidaat.

Woensdag werd de diplomatieke relatie tussen Nederlandse en Suriname hersteld toen president Bouterse de geloofsbrieven van de Nederlandse ambassadeur in ontvangst nam.