Philae boort in komeet 67P

Redactie

De kleine komeetlander Philae is begonnen met boren in komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het boormechanisme is actief, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag. Het is nog niet duidelijk of er resultaten gemeld kunnen worden, omdat de lander nog maar erg weinig energie heeft.

De ESA houdt er rekening mee dat Philae zonder energie komt te zitten voordat het contact met de lander is hersteld. In dat geval zouden gegevens niet kunnen worden doorgegeven. Dat zou rond 22.00 uur Nederlandse tijd duidelijk moeten worden.

Het boren in de komeet gaat ten koste van de energievoorraad van de lander. Toch wordt het risico genomen, omdat de wetenschappelijke resultaten enorm kunnen zijn, aldus ESA. De boor kan vanaf de lander 25 centimeter boren. Hoe diep de boor de grond in gaat, is onbekend.

Technici gaan wel proberen de lander iets anders te positioneren, waardoor het grootste zonnepaneel langer zonlicht kan opvangen. Ook overweegt ESA om met het landingsgestel Philae te verplaatsen. Dat idee is echter nog niet uitgewerkt.

Als Philae zonder energie komt te zitten, hoeft dat niet te betekenen dat de lander verloren is. De zonnepanelen krijgen zo'n anderhalf uur per dag licht van de zon. Zo wordt de lander wel opgeladen, zij het langzaam. "We kunnen nog wakker worden als we genoeg energie van de zon hebben gekregen", aldus ESA.

De locatie van Philae is niet precies bekend. "Daar wordt nog steeds naar gezocht", aldus ESA. "We weten waar de lander is gestuiterd, dus we proberen die locaties door te trekken naar de plek waar de lander staat."

Eerder op vrijdag slaagde Philae er al in een thermometer in 67P te prikken om de temperatuur te meten.