Vier Nederlanders op rampplek MH17

Redactie

Vier Nederlanders, medewerkers van het ministerie van Defensie, zijn maandag in het gebied geweest in het oosten van Oekraïne waar de MH17 half juli neerstortte. De vier waren onderdeel van een missie van de OVSE, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

De OVSE-missie zat in een konvooi dat naar het gebied trok om daar aanwezig te zijn bij de zoektocht die het lokale Oekraïense agentschap voor rampenbestrijding (SES) begon. Daarbij zijn volgens RTL Nieuws al tien koffers gevonden.

De Nederlanders hebben zelf niet gezocht in het gebied, aldus de woordvoerder. Het is wel voor het eerst sinds Nederland begin augustus de repatriëringsmissie staakte dat er weer Nederlanders in het gebied zijn geweest die onderdeel uitmaakten van zo'n missie.

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag nog dat het 'onverantwoord' is voor Nederland om terug te keren naar de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines in juli is neergestort. Zondag werd wel duidelijk dat de Oekraïense rampendienst maandag zou gaan zoeken naar persoonlijke bezittingen en stoffelijke resten van inzittenden van rampvlucht MH17.

Bij de vliegramp boven Oost-Oekraïne verloren alle 298 mensen aan boord van het toestel van Malaysia Airlines het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Vier Nederlanders op rampplek MH17
Vier Nederlanders op rampplek MH17 (Foto: ANP)