'Ambulancebroeders Amsterdam komen om in het werk'

Redactie

Ambulancebroeders in Amsterdam kunnen het werk niet meer aan. De kwaliteit van de ambulancezorg is ver onder de maat en de werkdruk is te hoog, zo meldt Abvakabo FNV maandag op basis van klachten die bij een speciaal meldpunt zijn binnengekomen. De vakbond heeft de misstanden aan de Inspectie SZW gemeld.

In de zomermaanden opende Abvakabo een meldpunt voor medewerkers van Ambulance Amsterdam, nadat in maart ook al was geklaagd over de werkomstandigheden. Zo'n tweehonderd werknemers eisten toen het ontslag van de directie.

Uit klachten die bij het meldpunt binnenkwamen blijkt volgens Abvakabo FNV dat werknemers geregeld wordt gevraagd over te werken. Herhaaldelijk wordt de norm van de Arbeidstijdenwet overschreden, vooral wat pauzes betreft.

Ook is veel mis met het materieel en de paraatheid en inzet van ambulances. Bijna negentig procent van mensen die problemen melden zegt dat de ambulances niet hun voorgeschreven aanrijtijden halen. De veertien jaar oude hartapparatuur verzendt bovendien geen cardiogrammen meer. Hierdoor wordt de hartslag van de patiënt niet meer geregistreerd waardoor de behandeling vertraging oploopt.

De vakbond roept de Inspectie op snel actie te ondernemen.