Rock + Theater + Game + Symfonie = Karmaflow

PoeHao

Karmaflow: The Rock Opera Videogame heeft een lange indrukwekkende naam, maar stelt zich nog bescheiden op. Het is een multidisciplinair project met grote namen dat stoelt op een plaform-avontuur met gezongen dialogen, een hele sterke muziekcast en een theatershow. En dit grootse avontuur begon als een afstudeerproject.

Componist Ivo van Dijk zocht 12 medestudenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) bij elkaar om een interactief verhaal te vertellen met een game. En wat voor een game…

karmakeeper

Jij bent de Karmakeeper, de beheerder van karma. Je reist door vijf werelden waar het niet goed gaat. De Beschermers (Guardians) van de werelden komen naar je toe en zingen hun problemen. Jij trekt vervolgens door de wereld om uit te vinden wat er werkelijk aan de hand is en of het beeld dat de Beschermer schetst wel correspondeert met hoe jij de wereld ziet. Je luistert dus ook naar de tegenstanders van de Beschermer en jij beslist uiteindelijk wat er precies gebeurt.

Terwijl je reist door de wereld haal je hier en daar karma weg, wat lijkt op energie. Je kunt deze karma ook ergens inzetten. Een plant begint dan bijvoorbeeld te groeien. Op deze manier geef jij de wereld de vorm die jou het meest aanspreekt, of het handigst is op het moment. Als je de omgeving verandert, dan verandert de muziek ook.

wereld

Het spel is mooi, innemend en vertederend ondanks de af en toe wel stevige muziek. Dit is zo’n spel dat je samen met je geliefde op de bank speelt, al bakkeleiend hoe je die puzzel moet oplossen, welke kant je toch moet kiezen en samen de ontroerende momenten te delen. Uiteraard kun je Karmaflow ook in je eentje spelen als een Judge Dredd en de meest snoeiharde soundtrack creëren die je voor ogen staat, maar dan doe je jezelf tekort.

wereld

De muziek wordt verzorgd door een wereldcast:

  • Simone Simons (Epica)
  • Dani Filth (Cradle of Filth)
  • Marc Hudson (Dragonforce)
  • Tony Kakko (Sonata Arctica)
  • Alissa White-Gluz (Arch Enemy)

De muzikale begeleiding is van het Metropole Orkest en bandleden van Epica, Textures en Within Temptation.

Karmaflow komt ook op de planken als een interactieve Rock Opera. Het optreden wordt begeleid door het Metropole Orkest en 14 zangers in het "Theater aan de Parade" in ’s-Hertogenbosch op 18 en 19 januari 2015. De zangers in het theater wisselen tussen Mariangela Demurtas (Tristania), Daniel de Jongh (Textures), Mark Jansen (Epica), Alissa White-Gluz (Arch Enemy) en zoveel mogelijk originele muzikanten van het spel.

cast

Karmaflow ziet er prachtig uit, speelt soepel en is gewoon een veelzijdig spel. Het is wel een spel om goed voor te gaan zitten. De setting op FirstLook was te onrustig om te kunnen genieten van de mysterieuze sfeer die in het spel hangt.

Je kunt Karmaflow preorderen voor €9,99 en voor €15,- krijg je het spel en de soundtrack. Karmaflow komt deze maand uit voor Mac en pc.