Judoka's Ente en Wichers winnen in Tallinn

Boris (borisz)

Judoka's Birgit Ente en Jennifer Wichers hebben zaterdag goud gepakt bij de European Open in Tallinn. Een toernooi wat meetelt voor de kwalificatie van de Olympische Spelen. 

Ente maakte twee weken geleden haar rentree maakte na een zware schouderblessure. Nu was ze de beste in de klasse tot 52 kilogram. In de halve finale versloeg ze Shira Hayat uit Israël met yuko. In de halve finale won ze nog van landgenote Miranda Wolfslag. De geboren Leeuwardense werd uiteindelijk vijfde. In de strijd om brons verloor Wolfslag van Anastasia Polikarpova uit Rusland.

Wichers was de beste in de klasse tot 63 kilogram. De Nederlands kampioene van vorig jaar won in de finale van Anna Bernholm uit Zweden, die één straf meer kreeg dan de 23-jarige Wichers. Brons er voor Carla Grol (-57 kg). Met een enkelblessure wist Grol toch in de strijd om plek drie te winnen van Larissa Csatari uit Zwitserland.

Bij de mannen was er brons voor Junior Degen in de klasse tot 66 kilogram. De 21-jarige Arnhemmer was eerst succesvol in de herkansingen en klopte toen de Italiaanse judoka Diego Cressi in de strijd om de derde plaats. Sam van 't Westende (-73 kg) werd vijfde. In de strijd om het brons verloor hij van de Italiaan Marco Maddaloni. 

Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. Karin Stevenson (-78 kg), Lena Buseman (+78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Neal van de Kamer (-81 kg), Melvin Schol (-81 kg), Michael Korrel (-90 kg), Michael Verhagen (-90 kg) en Pascal Scherrenberg (+100 kg) zullen de tatami betreden.