Nepalese atleten vermist op Asian Games

heywoodu

Drie Nepalese atleten op de Asian Games in Incheon zijn vermist. Dat heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt. De drie, afkomstig uit een van de armste landen ter wereld, zijn er waarschijnlijk op uit getrokken om illegaal te werken in Zuid-Korea. De politie is inmiddels naar de sporters op zoek.

Het eerste bericht in Nepalese media ging over de zeventienjarige Aman Pode, een speler van de in Zuid-Oost Azië bijzonder populaire sport sepaktakraw, een soort 'voetvolleybal'. De meningen zijn stevig, want volgens Kantipur heeft Pode door het deserteren 'het land ten schande gebracht'.

Pode deed namens Nepal mee in het dubbelspel, waarin alle drie groepswedstrijden kansloos werden verloren. Daarna zou het team naar huis vliegen, maar Pode was nergens meer te bekennen. Volgens de Nepalese chef de mission Chimmi Urgen Gurung heeft de speler het atletendorp midden in de nacht verlaten.

"Het lijkt erop dat hij al van plan was om na de laatste wedstrijd te verdwijnen", aldus Gurung. "Zelfs zijn teamgenoten wisten niks van zijn bedoelingen. Aan de plaatselijke politie is al gevraagd om een zoektocht naar de gedeserteerde Pode te starten." Ook heeft Gurung gevraagd om extra beveiliging rond de sporters uit zijn land, 'om verdere schande te voorkomen'. 

Erg lang is het niet gelukt om Nepal van verdere schande te behoeden, want een dag later bleken er nog twee atleten te zijn verdwenen. Dit keer ging het om Sombir Tamang en Nirajan Ale Magar, die de 'krijgskunst' wushu beoefenen, enigszins vergelijkbaar met kung-fu. 

Waar Pode niks van zijn plannen liet weten, lijkt het erop dat de twee wushu-beoefenaars dat wel hebben gedaan. Nadat ze afwezig bleken voor aanvang van de thuisreis werd wushu-manager Chandra Tamang aan de tand gevoeld. Hij vertelde dat zijn pupillen in de twee dagen daarvoor al vertrokken waren.

Gurung benadrukte nogmaals dat de sporters Nepal schande hebben gebracht. "Het lijkt erop dat er geen goede discipline is binnen het team en dat de officials zelfs geholpen hebben met het deserteren." Zelfs de Nepalese ambassadeur in Zuid-Korea heeft zich al uitgelaten over de zaak: "De Nepalese delegatie heeft gefaald in het voorkomen van dit incident en ons in een moeilijke diplomatieke positie gebracht. De Koreaanse tv heeft het constant over deze zaak, wat een enorme vernedering is voor de Nepalese gemeenschap in Zuid-Korea."

Het is overigens niet de eerste keer dat Nepal met een dergelijke zaak te maken heeft. In 2002 kozen liefst achttien atleten het hazenpad tijdens de Asian Games, die toen ook in Zuid-Korea gehouden werden.