Nederland passeert Engeland in cameratoezicht

Redactie

Het aantal camera's per hoofd van de bevolking ligt in Nederland met één per elf inwoners inmiddels hoger dan in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Trouw. Het Verenigd Koninkrijk werd tot nu toe als koploper op het gebied van cameratoezicht gezien.

In totaal telt Nederland vijfhonderd politiecamera's, hebben gemeenten 3300 camera's en worden in het openbaar vervoer en bij het verkeerstoezicht vijftigduizend camera's gebruikt. Daarnaast zijn er ongeveer anderhalf miljoen particuliere bewakingscamera's. Dit komt neer op een camera per 10,81 inwoners.

Het Verenigd Koninkrijk telt in totaal ongeveer 5,9 miljoen bewakingscamera's, goed voor een camera per 10,86 inwoners. Het gaat om schattingen en dat maakt het moeilijk de cijfers van verschillende landen of met voorgaande jaren te vergelijken. Wel valt veilig te concluderen dat het aantal bewakingscamera's in Nederland groeit.

Met de komst van 'slimme' technologie, die het bijvoorbeeld opmerkt als iemand verdacht loopt of lang op het toilet blijft, zijn er ook groeiende zorgen over de privacy. Iemand die door de vertrekhal van Schiphol strompelt omdat hij door zijn enkel is gegaan of iemand die vanwege vliegangst regelmatig de wc bezoekt heeft meer kans om door een slimme camera te worden opgemerkt en een extra controle te moeten ondergaan. "Als de omgeving straks vol hangt met slimme camera's, gaan we ons dan op een bepaalde manier gedragen, uit angst uit de rij te worden gepikt voor extra controles? Wie durft nog zichzelf te zijn?", vraagt de krant zich af.