SP: alleen rijken mogen slim zijn

Redactie

Door de basisbeurs af te schaffen en te vervangen door een leenstelsel wordt er voor nieuwe studenten een enorme drempel opgeworpen om te gaan studeren aan een hogeschool of universiteit. Dat zeggen verschillende oppositiepartijen in reactie op het woensdag gesloten akkoord tussen D66, GroenLinks en het kabinet over de invoering van een leenstelsel per 1 september 2015.

Voor de SP is het een zwarte dag waarop duidelijk is geworden dat alleen rijken slim mogen zijn. "Het is een heel simpele rekensom: studenten krijgen nu 280 euro per maand voor de studie. Dat is ruim 3300 euro per jaar, voor een studie van vier jaar ben je dus al verplicht om jezelf voor bijna vijftienduizend euro in de schulden te steken", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Dit zal er echt toe leiden dat meer studenten afzien van een studie."

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten tonen verschillende studies aan dat de invoering van een leenstelsel slecht is voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. "Er zullen veel minder mensen van het mbo naar het hbo doorstromen. Tien procent ziet zelfs af van een wetenschappelijke studie." Volgens Schouten wordt het afbetalen van een schuld ook veel te gemakkelijk voorgesteld. "Als je straks politieagent of verpleegster bent is het echt niet makkelijk afbetalen."

CDA-Kamerlid Michel Rog vindt de keuze voor een leenstelsel onbegrijpelijk. "We kiezen er nu voor dat studenten per definitie een studieschuld opbouwen", aldus Rog. "Het remt studenten in plaats van hen te stimuleren en zet de middengroepen onder zware druk doordat hun financiële lasten verder toenemen. Dit is een belasting op studeren. Een verpleegster of leraar heeft geen hoog inkomen, maar straks wel een hoge schuld."

Verschillende studentenvakbonden hebben ook woedend gereageerd op het nieuws. "Minister Bussemaker zet hiermee de verdubbelaar in op de schulden van de student", zegt Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Volgens Janssen hebben studenten momenteel al een gemiddelde schuld van vijftienduizend euro, door het voorstel zou daar nog eens vijftienduizend euro bovenop komen. "Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt."

"Wij zijn niet blij met de nieuwe terugbetaaltermijn van 35 jaar.", zegt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "De afgestudeerde krijgt na zijn afstuderen met steeds grotere uitgaven te maken. Daarnaast wordt het voor afgestudeerden lastiger om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten wanneer zij een huis willen kopen."

Het kabinet sloot woensdag een akkoord oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel voor studenten. De basisbeurs wordt afgeschaft, maar de ov-jaarkaart blijft behouden. Minister van onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) had de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.