Ryan Gosling uitgejouwd om regiedebuut

Redactie

Ryan Gosling kon op weinig positieve reacties rekenen na de première van zijn regiedebuut. Lost River werd dinsdagavond op het filmfestival van Cannes vertoond, maar na afloop was naast een lauw applaus ook boegeroep te horen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film, met Eva Mendes, Matt Smith, Christina Hendricks en Saoirse Ronan in de hoofdrollen, speelt zich deels af in een stad onder water. De film kon op voorhand rekenen op veel belangstelling en had wellicht hogere verwachtingen gewekt dan welke andere film dan ook op het Franse festival.

De 33-jarige Gosling wordt flink aangepakt door filmcritici. Pete Hammond van de Amerikaanse film- en tv-site Deadline vindt Gosling een geweldig acteur, maar noemt Lost River 'een samenraapsel van dingen die Gosling eerder op het witte doek heeft gezien, en niet werkelijk heeft meegemaakt'.

De afgezanten van het vooraanstaande filmblad Variety zijn nog snerpender. "Als Terrence Malick en David Lynch een liefdesbaby hadden verwekt die vervolgens zou worden gekidnapt en herhaaldelijk in het gezicht getrapt door Nicolas Winding Refn, dan zou je iets krijgen als Lost River", scrhijft Justin Chang. Collega Scott Foundas noemt de film 'een eersteklas geval van grootheidswaanzin'.

"Als een kapsel van tweehonderd en een zonnebril van negenhonderd dollar voor een hoop geld in Detroit op straat zouden mogen kakken, dan zou het resultaat deze film zijn", fulmineert Wesley Morris van weblog Grantland.

Drew McWeeny van website Hitfix roemt Goslings durf om zware onderwerpen te kiezen. "Maar het is wel duidelijk dat dit zijn regiedebuut is. Hij bouwt geen scènes op maar dumpt acteurs simpelweg in situaties in de hoop dat daar spontaan een diepzinnigheid uit voortkomt."

Gosling maakte zich vlak voor aanvang al de woede van enkele aanwezigen op de hals door te laat op zijn eigen première te arriveren. Toen de filmmaker een kwartier over tijd was, werd besloten de film dan maar in zijn afwezigheid te starten. Lost River draait vanaf eind oktober in Nederland.


Ryan Gosling uitgejouwd om regiedebuut (Foto: Novum)