Laatste munt met beeltenis Beatrix geslagen

Chuck-N0rr1s

Koning Willem-Alexander heeft woensdag het laatste muntstuk met daarop de beeltenis van prinses Beatrix geslagen. Dat deed hij bij de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht. Het gaat om een dubbelportret waarop ook de koning is afgebeeld.

De prinses verscheen vorig jaar ook al met Willem-Alexander op een munt, maar stond toen vooraan. Op de nieuwe munt staan de koning en zijn moeder andersom. De munt is het sluitstuk in een reeks die werd uitgegeven rondom de troonswisseling.

"Vanaf 1980 zijn in een periode van 33 jaar veel verschillende portretten van koningin Beatrix verschenen op munten in zowel het gulden- als het eurotijdperk", zegt muntmeester Maarten Brouwer in een verklaring. Volgens hem wordt met de uitgifte van dit tweede koningsdubbelportret definitief afscheid genomen van het teruggetreden staatshoofd.

Op de nieuwe munten staan de hoofden van de koning en prinses overigens andersom afgebeeld. De voormalige koningin keek altijd naar links, koning Willem-Alexander kijkt naar rechts. Zo hoeven de vorsten elkaar niet in de nek aan te kijken.

Het dubbelportret verschijnt alleen op 2 eurostukken. Die worden vanaf donderdag in omloop gebracht. Ook zijn ze bij de KNM te bestellen.