Prijzen energie in EU minder hard gestegen

Redactie

De prijs van gas is in de Europese Unie vorig halfjaar minder hard gestegen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Aardgas was in de laatste zes maanden gemiddeld een procent duurder, zo blijkt woensdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Een jaar eerder stegen de prijzen nog met 8,2 procent.

Ook de elektriciteitsrekening steeg in het laatste halfjaar van 2013 minder hard, met 2,6 procent. Een jaar eerder was dat nog een toename van zes procent, aldus Eurostat. In Nederland was zowel de prijsstijging op gas als die op elektriciteit lager dan in de rest van de Europese Unie.

Nederlanders betaalden gemiddeld namelijk 1,1 procent meer voor elektriciteit en 0,2 procent meer voor gas. Wel lag de prijs voor gas tussen juli en december vorig jaar nog altijd ruim boven het Europese gemiddelde. In Nederland kostte honderd kilowattuur gas - afhankelijk van het soort gas iets minder dan tien kubieke meter - 8,50 euro, tegen 7,10 euro in de EU.

Gas is in Nederland daarmee ook duurder dan in de eurozone, waar honderd kilowattuur eind vorig jaar gemiddeld 7,90 euro kostte. De prijs van honderd kilowattuur aan elektriciteit koste in Nederland 19,20 euro. Dat is negentig cent minder dan gemiddeld in de Europese Unie.