Rechter: bitcoin geen geld maar ruilmiddel

Redactie

De virtuele munt bitcoin is geen geld zoals de euro, maar een ruilmiddel zoals goud en zilver dat ook zijn. Dat heeft een rechter in Almelo woensdag bepaald in een rechtszaak over het niet leveren van bitcoins.

Volgens de rechter is bitcoin geen geld, omdat de portemonnees niet worden beheerd door een bank maar door de eigenaar zelf. Ook is bitcoin geen wettig betaalmiddel: in de eurozone is alleen de euro dat.

De zaak draaide om de levering van 2750 bitcoins voor 22.000 euro in augustus 2012. De koper kreeg uiteindelijk maar 990 exemplaren van de virtuele munt geleverd. Omdat de koers van de bitcoin inmiddels met achthonderd procent is gestegen, eiste de man naast terugbetaling ook een schadevergoeding van bijna 133.000 euro.

De rechter heeft nu bepaald dat de man het te veel betaalde bedrag terugkrijgt. Omdat bitcoin geen geld is, heeft hij echter geen recht op een vergoeding vanwege de gestegen waarde van de bitcoin. Bij het niet-leveren van een wettig betaalmiddel kan iemand wel een schadevergoeding krijgen.

De Nederlandsche Bank schreef eerder deze maand dat het ook voor de toekomst geen rol ziet weggelegd voor de bitcoin als alternatief voor normaal geld. Volgens de centrale bank zijn er namelijk te veel veiligheidsproblemen, fluctueert de waarde te sterk en kan op nog te weinig plaatsen met de munt betaald worden.