Fouilleren Rotterdammers levert meer wapens op

Redactie

Ondanks een daling van het aantal mensen dat in Rotterdam preventief werd gefouilleerd zijn vorig jaar meer wapens van straat gehaald. Dat komt doordat gerichter wordt gefouilleerd, meldt de gemeente woensdag.

Het aantal mensen dat preventief werd gefouilleerd daalde met 45 procent. Tegelijk steeg het aantal van straat gehaalde wapens met dertig procent. In totaal steeg het aantal gevonden wapens van 117 naar 155.

In het verleden werd preventief fouilleren vooral op grote schaal toegepast, waarbij bijvoorbeeld alle mensen in een bepaald gebied gedurende een uitgaansnacht werden gefouilleerd. Nu gaat het steeds vaker om korte en kleine acties op plaatsen en tijdstippen waar het relatief vaak tot geweld komt.

Dat is ook terug te zien in de cijfers. Het aantal keren dat de politie een actie hield waarbij preventief werd gefouilleerd steeg van 112 naar 127. Maar het aantal mensen dat bij die acties werd gecontroleerd halveerde bijna, van ruim 8800 naar ruim 4800.

Dat het vaker raak is, komt volgens de gemeente ook doordat minder vaak personen worden gecontroleerd waarvan op grond van politie-informatie mag worden verwacht dat zij geen wapens bij zich hebben. De politie mag alleen preventief fouilleren als de burgemeester een gebied heeft aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat gebeurt als uit informatie blijkt dat de veiligheid in gevaar is.

Vorig jaar wees burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zes keer een gebied aan als veiligheidsrisicogebied. Het ging om delen van Charlois, IJsselmonde, Hoogvliet en het centrum.