Zuinige auto's al snel de grens over

Redactie

Zuinige auto's die met een belastingvoordeel kunnen worden aangeschaft worden vrij snel naar het buitenland verscheept. Het positieve effect op het milieu van de overheidsmaatregel is hierdoor minder groot. Dat concludeert TNO uit de exportgegevens van auto's van de afgelopen negen jaar.

Vooral zakelijke auto's worden door handelaren in Nederland gekocht en geëxporteerd. Zo zag TNO relatief meer zuinige benzineauto's de grens over gaan sinds in 2005 deze worden gestimuleerd via fiscale regelingen. Sinds 2013 is ook een relatief grote export op gang gekomen van elektrische auto's.

TNO raadt de overheid aan om bij het fiscaal stimuleringsbeleid er rekening mee te houden dat een grote groep zuinige auto's, en dan met name auto's die hybride of op diesel rijden, niet de gehele levensduur in Nederland blijven. In een reactie aan De Telegraaf laat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) weten de exodus een 'ongunstige ontwikkeling' te vinden. Ze gaat de vinger aan de pols houden.

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde recent dat het gunstige belastingregime voor zuinige auto's tot een minder groot milieueffect in Nederland heeft geleid dan op basis van de testresultaten had mogen worden verwacht. Waar vier tot vijf procent daling van de CO2-uitstoot was verwacht, is maar twee procent gerealiseerd. Het planbureau vermoedde dat dit komt doordat er meer auto's zijn verkocht en auto's minder zuinig blijken.