'Britten saboteerden olympisch bid Madrid vanwege Gibraltar'

heywoodu

Groot-Brittannië zou de poging van Madrid om de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 binnen te halen gesaboteerd hebben vanwege de problemen rondom Gibraltar. Dat beweert Graham Watson, Europarlementariër namens onder meer Gibraltar, in een interview met de Gibraltar Broadcasting Corporation.

Volgens Watson heeft de regering van premier David Cameron een lijst gemaakt met manieren om Spanje dwars te zitten. Dit werd gedaan naar aanleiding van de onenigheden over Gibraltar, waar Spanje voor urenlange wachttijden bij de grens heeft gezorgd. Gibraltar maakt officieel deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

Eén van de speerpunten van de lijst van Cameron en zijn regering was om ervoor te zorgen dat Madrid de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 niet toegewezen zou krijgen. "Als jullie door blijven gaan met het zorgen voor problemen bij de grens, zorgen wij ervoor dat jullie de Spelen niet krijgen", zou Cameron volgens Watson gezegd hebben tegen de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Naarmate het stemmoment voor de Spelen van 2020 dichterbij kwam leek Madrid steeds meer steun te krijgen. In de eerste stemronde werd de Spaanse hoofstad echter al uitgeschakeld, na een 'vote-off' met Istanbul. De Spelen werden uiteindelijk toegewezen aan de Japanse hoofdstad Tokyo. 

Tijdens de beslissende sessie van het IOC moest het Spaanse team zich verantwoorden over de reeks Spaanse dopinggevallen in de laatste jaren. Opvallend daarbij was dat de voorzitter van het Spaans Olympisch Comité, Alejandro Blanco, flink ondervraagd werd door met name Adam Pengilly, een van de vier Britse IOC-leden.

Het was al de derde keer op rij dat Madrid de strijd om de Spelen verloor. In 2012 werd het evenement in Londen gehouden en in 2016 zal Rio de Janeiro, als alles volgens plan verloopt, de Spelen organiseren. 

Een woordvoerder van de Britse regering heeft alle aantijgingen ontkend. "De heer Watson sprak als lid van het Europees Parlement en niet als lid van de Britse regering. Zoals altijd heeft de Britse regering geen van de uiteindelijke kandidaten enig voor- of nadeel gegeven. Ook was er absoluut geen Britse poging om een van de drie bids dwars te zitten."