Raadslieden en deurwaarders hekelen bijstandswet

Redactie

Mensen die in de schulden zitten, raken dieper in de problemen door de nieuwe Wet werk en bijstand die momenteel bij de Eerste Kamer ligt. Dat concluderen de sociaal raadslieden vrijdag na eigen onderzoek. Ook deurwaarders hebben in een brief aan de senaat veel kritiek.

De kritiek betreft de berekening van de beslagvrije voet, het inkomen waar een deurwaarder geen beslag op mag leggen zodat schuldenaren hun eten en andere vaste lasten kunnen blijven betalen.

In de nieuwe wet is die berekening nog ingewikkelder dan zij al is, luidt de kritiek. Als de wet ongewijzigd door de Eerste Kamer komen, komen er meer schuldenaren bij, waarschuwt voorzitter van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden Saskia Noorman.

"In een beschaafd land is ook iemand met schulden niet rechteloos. Daarom hebben we in Nederland wettelijk bepaald dat aan eenieder het absolute bestaansminimum als inkomen wordt gelaten", aldus Noorman. "Het wettelijk bestaansminimum kan door de onuitvoerbare regels volgens de nieuwe wetsvoorstellen niet meer worden gewaarborgd."

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders onderschrijft de kritiek. De nieuwe wet zorgt voor allerlei uitzonderingen, terwijl deurwaarders in de praktijk al grote moeite hebben om genoeg informatie te krijgen over waar ze wel en niet beslag op mogen leggen.

Beide organisaties roepen de Eerste Kamer op de Wet werk en bijstand aan te passen. De senaat praat in juni over het wetsvoorstel, dat al door de Tweede Kamer is goedgekeurd.