[pic] 'Jodenmeldplicht' Donetsk onderzocht

Bert (superworm)

De Verenigde Staten gaan onderzoek doen naar geruchten over foldertjes die in Donetsk zouden zijn verspreid door pro-Russische separatisten. In de flyers werden joden opgeroepen zich bij de nieuwe autoriteiten te laten registreren.

De flyers zouden bij de synagoge van Donetsk zijn uitgedeeld door mannen met bivakmutsen. Hoewel internationale media het bericht snel overnamen, ontkennen de vermeende schrijvers achter de oproep te zitten en lijken joden niet gedwongen te worden zich als jood op te geven.

Of het uitgekiende agitprop betreft of modern antisemitisme is dus nog maar de vraag. VS-Buitenlandminister John Kerry lijkt echter weinig twijfels te hebben: "Er werden berichten gestuurd naar de joden in een bepaalde stad om zich als joden te identificeren of consequenties te ondergaan."

Kerry vervolgt: "In het jaar 2014, na alle mijlen die we afgelegd hebben en de hele reis van de geschiedenis, is dit niet tolerabel. Het is grotesk. Het gaat verder dan onacceptabel."

De Donetskse rabbi Shmuel Kaminezki noemt de oproep een provocatie en geeft aan: "De joden van Donetsk zullen niet doen wat in de brief staat."