Wereldleiders spelen crisissituatie na

Redactie

De tientallen staatshoofden, regeringsleiders en ministers die deelnemen aan de nucleaire top in Den Haag hebben maandag een crisissituatie nagespeeld. Dat heeft de Nederlandse onderhandelaar Piet de Klerk gezegd op een persbriefing na afloop van de eerste dag van de top.

Volgens De Klerk ging het om een 'fictief, maar realistisch scenario' van wat er mis kan gaan als nucleair materiaal in de verkeerde handen valt. "Zoiets is niet eerder gedaan, maar het ging goed. Het leidde tot een levendige discussie." De Klerk, die geen vragen beantwoordde, trad niet in detail over de aard van het nagespeelde incident.

De Klerk zei dat hij tevreden is over de voortgang van de gesprekken. "Het was een zeer goede start. Ik heb niets gehoord dat een slotverklaring in de weg staat." Na de opening door premier Mark Rutte (VVD) kwamen de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Barack Obama als eersten aan het woord, zei De Klerk verder.

De Klerk benadrukte dat de crisis in Oekraïne de gesprekken over nucleaire veiligheid niet in de weg staat. "Die andere vergadering aan de overkant van de straat is niet onze zaak", zei De Klerk, doelend op de vergadering van de G7, die plaatsvindt in het Catshuis. "Het onderwerp heeft onze beraadslagingen niet overschaduwd. Die waren gefocust op de preventie van nucleair terrorisme."