Geen G8 Sochi maar G7 Brussel

Bert (superworm)

De wereldleiders van zeven van de grootste industriële natiën der aarde hebben maandagavond in Den Haag besloten dat er geen G8-top meer komt in Sochi. 

In plaats daarvan zullen ze als G7 in juni gaan overleggen in Brussel. Dat betekent dat Rusland voor het eerst sinds 1998 niet meer met de club mee mag praten.

De leiders spraken in het Catshuis over de Krimcrisis. De NAVO vreest dat Rusland Moldavië en Zuid-Oekraïne ook nog wel eens zou kunnen gaan binnenvallen.

De beslissing werd -héél Koude Oorlog 2.0- officieel bekendgemaakt via Twitter door EU-president Herman van Rompuy. 

Persbureau Novum komt met wat meer informatie en stelt dat de leden van de G7 'niet meer in G8-verband met Rusland praten zolang het Kremlin zich niet anders opstelt inzake Oekraïne en de Krim'. 

"Amerikaanse media meldden op basis van een bron bij het Witte Huis dat in het Catshuis ook over sancties tegen de Russische banken- en energiesector en de wapenindustrie is gesproken. Deze zouden in werking treden als Rusland verder optrekt naar het oosten en zuiden van Oekraïne. Het Westen stelde eerder al sancties tegen personen in Rusland in."

FOK.nl schreef de afgelopen week al over de mogelijkheid van het opnieuw 'koloniseren' van de oude Russische kolonie Nieuw Rusland, oftewel het hele (door die al 250 jaar durende kolonisatie zeer Russisch georiënteerde) zuidoosten van Oekraïne. 

Novum vervolgt: "De G8 zou in juni bijeen komen in het Russische Sotsji, maar de voorbereidingen voor die top werden door de G7 in de ijskast gezet. Eerder maandag zeiden de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat de top in Sotsji niet doorging."