Foetussen in kachel opgestookt

Bert (superworm)

Volgens de Britse minister van Volksgezondheid is het 'volslagen onaanvaardbaar' dat er mogelijk duizenden foetussen en miskraambaby's zijn opgestookt om ziekenhuizen te verwarmen.

Alleen al sinds 2012 zou het gaan om 15.500 foetussen. Die feiten kwamen aan het licht door onderzoek van het programma 'Dispatches', dat wordt uitgezonden op het Britse Channel 4.

De foetussen en baby's zouden door 27 ziekenhuizen als 'klinisch afval' zijn verwerkt. Een deel van dit afval wordt verbrand in verbrandingsovens waarmee energie voor de ziekenhuizen wordt opgewekt.

Het goed bekend staande Addenbrooke's-ziekenhuis in Cambridge heeft zo'n verbrandingsoven en blijkt 797 minder dan 13 weken oude mensjes te hebben gecremeerd. Met de opgewekte energie werden (en worden) ziekenhuiskamers verwarmd.

De moeders werd wel verteld dat de foetus gecremeerd was, maar niet dat de kachel er daadwerkelijk mee werd gestookt. De directeur van de National Health Service, Sir Bruce Keogh, stuurde alle Britse ziekenhuizen inmiddels een brief om nogmaals te verduidelijken dat het verboden is om foetussen als klinisch afval te behandelen.