VS 'bespioneren Russen te weinig'

Bert (superworm)

Je zou na een jaar heisa omtrent het wereldwijd afluisteren van praktisch alles en iedereen, verwachten dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hun zaakjes goed op orde hebben. Dat blijkt niet het geval.

Volgens een anonieme official werden de inlichtingendiensten namelijk compleet verrast door de Russische inval op de Krim. Er was geen communicatie onderschept die duidde op Russische troepenbewegingen of concrete plannen voor een invasie. 

Dit terwijl de troepenbewegingen wél middels foto's van satellieten van het Amerikaanse leger waren opgepikt. De official meldt: "Hoewel er een waarschuwing van kracht was hadden we niet de informatie om te kunnen zeggen wat er zou gaan gebeuren."

Vermoedelijk hebben de Russen hun best gedaan om het Westen een stap voor te zijn door hun communicatie goed te versleutelen. Experts in de VS spreken ondertussen van een 'information gap', die snel gedicht zal moeten worden. Naar verluidt ergerde men zich bij de veiligheidsdiensten groen en geel aan het gebrek aan kennis. 

Sinds de jaren negentig is de aanwezigheid van veiligheidsdiensten en spionnen in Rusland geleidelijk afgebouwd omdat de dreiging van de Koude Oorlog en een communistische Sovjet-Unie was weggevallen. De Amerikanen stellen er nu alles aan te doen om de aanwezigheid zo snel mogelijk weer op te schroeven.

Of de Russen ook bij eventuele verdere militaire stappen hun plannen opnieuw voor NSA, CIA en andere diensten verborgen kunnen houden 'is een vraag die we onszelf allemaal stellen', geeft de bron aan.