[vid] VS jaagt op Joseph Kony

Redactie

De Verenigde Staten intensiveren de jacht op Joseph Kony. De Amerikanen sturen speciale eenheden met 'een beperkt aantal' militaire vliegtuigen naar Oeganda om troepen van de Afrikaanse Unie te helpen in de strijd tegen het legertje van de beruchte krijgsheer. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zondagnacht meegedeeld.

Volgens de Washington Post gaat het om 150 militairen en vier CV-22 Osprey-vliegtuigen, die vrijwel verticaal kunnen opstijgen en landen. Om hun actieradius uit te breiden worden ze ondersteund door tankvliegtuigen. De toestellen worden Oeganda gestationeerd, maar zullen ook worden ingezet boven delen van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo en Zuid-Soedan waar het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Kony actief is.

President Barack Obama stuurde in 2011 al honderd Amerikaanse militairen naar de regio om troepen van de Afrikaanse Unie te ondersteunen. Het LRA wordt door mensenrechtengroepen en de Verenigde Naties beschuldigd van wreedheden tegen burgers en ontvoering van duizenden kinderen, die als soldaten of seksslaven worden misbruikt.


Korte versie van de bekende Kony 2012-video