Niet meer vissen in IJsselmeer

MarcusViridis

In het IJsselmeer, het Markermeer en het IJmeer zou de komende drie jaar niet meer beroepsmatig moeten worden gevist. De visstand is in de drie meren op een 'absoluut dieptepunt' beland, oordeelt een speciale commissie die door de provincie Friesland was ingesteld.

Er is in de drie meren jarenlang te veel gevist, aldus de commissie. Daardoor zijn onder meer de aantallen van de soorten aal, karper, brasem, voorn en snoekbaars 'aanzienlijk teruggelopen'.

Na drie jaar kan volgens de commissie weer voorzichtig gevist worden. Vissersboten zouden daarbij echter maar beperkt gebruik mogen maken van visnetten.

Het rapport is dinsdag in Lemmer aangeboden aan gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Friesland. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) krijgt het zogenoemde Masterplan Toekomst IJsselmeer ook. Zij moet kijken wat ze met het advies gaat doen.

De provincie nam het initiatief tot het onderzoek omdat er maar geen structurele oplossing kwam voor de problemen met de visserij op de drie meren. In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van onder meer de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland, Rijkswaterstaat en het ministerie van Economische Zaken.