EU legt criteria vast voor bonusregels bankiers

Redactie

Bankmedewerkers die grote besluiten mogen nemen over kredietrisico's, senior managers en personeel dat meer dan een half miljoen euro verdient per jaar, vallen voortaan onder de strengere bonusregels in de Europese Unie. De Europese Commissie heeft hiervoor dinsdag de regels vastgelegd.

Ook de 0,3 procent bestbetaalde bankmedewerkers of de mensen die meer verdienen dan senior managers krijgen te maken met de bonusregels, die sinds 1 januari 2014 van kracht zijn. Als banken menen dat medewerkers niet onder de bonusregels zouden moeten vallen, moeten ze dat voorleggen aan hun toezichthouder. Bij de bestbetaalde krachten is zelfs toestemming nodig.

Een van de regels is dat bankiers die risico's kunnen nemen op hun werk, niet meer bonus mogen krijgen dan honderd procent hun vaste salaris. Alleen als de aandeelhouders ermee instemmen, mag dat worden verhoogd tot tweehonderd procent van het salaris.

Volgens eurocommissaris Michel Barnier was het hard nodig om vast te leggen wie precies onder de bonusregels moeten vallen. "Sommige banken doen er alles aan om de regels te omzeilen", laat hij weten in een toelichting.