Boete voormalig Fortis voor misleiding blijft staan

Redactie

De boete die Ageas, het voormalige moederbedrijf van Fortis Bank, kreeg voor het misleiden van beleggers en het te laat communiceren, blijft staan. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) dinsdag in laatste instantie bepaald. Het concern kan daarom niet anders dan de boete van 576 duizend euro betalen.

Ageas, dat eerder bekend stond als Fortis Holding, kreeg de boete in maart 2010 opgelegd, vanwege eerdere uitlatingen van de toenmalige topman van Fortis Bank, Jean-Paul Votron. Votron zei in de zomer van 2008 dat de financiële positie van Fortis 'op plan' en 'sterk' was. Kort daarna kwam het concern in financiële nood.

Ook had het toenmalige Fortis eerder moeten communiceren over een artikel dat De Telegraaf in juni dat jaar schreef. De krant meldde dat Fortis verlies zou lijden op enkele onderdelen die het aan Deutsche Bank moest verkopen. Fortis had die informatie zelf naar buiten moeten brengen.

Het moederbedrijf - dat na een grondige sanering en de verkoop van het gros van zijn onderdelen verder ging als verzekeraar - was eerder al in beroep gegaan tegen de boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De rechtbank van Rotterdam gaf de toezichthouder destijds al gelijk. Ook het volgende beroep voor het CBB haalt nu dus niets uit.

Fortis kwam in het najaar van 2008 in ernstige financiële nood, nog geen jaar nadat het concern voor 24 miljard euro een flink deel van ABN AMRO opkocht. De Nederlandse overheid zag zich in oktober 2008 genoodzaakt om de Nederlandse onderdelen van Fortis op te kopen, terwijl de Belgische tak van Fortis Bank werd verkocht aan het Franse BNP Paribas.

Sinds de nationalisatie is de Nederlandse staat niet alleen eigenaar van ABN AMRO, maar ook van de Nederlandse tak van Fortis Bank en verzekeraar ASR, die onder de Fortis Holding vielen. ABN en Fortis zijn sindsdien samengevoegd tot een bank. Nederland betaalde in totaal 16,8 miljard euro voor de onderdelen.

Twee weken geleden deed het college ook al uitspraak over een boete van de AFM aan Ageas. Die boete van 288 duizend euro werd opgelegd omdat het concern een te zonnig beeld zou hebben geschetst van een portefeuille met Amerikaanse rommelhypotheken. Volgens de hoogste rechter in bestuurszaken was het besluit van de AFM echter onterecht.