Begrotingstekort nipt onder drie procent

Redactie

Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid komt dit jaar nipt uit onder de Europese norm van drie procent, op 2,9 procent. Volgend jaar daalt het tekort verder, naar 2,1 procent. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerde raming.

In de decemberraming ging het planbureau nog uit van een tekort in 2014 van 3,2 procent van het bruto binnenlands product. Het planbureau is met de voorspelling van dinsdag positiever dan de Europese Commissie. Begrotingstsaar Olli Rehn voorspelde vorige week dat het Nederlandse tekort dit jaar uitkomt op 3,2 procent. Voor 2015 voorziet hij een tekort van 2,9 procent.

Ondanks het lagere begrotingstekort neemt de schuld van de overheid dit en volgend jaar nog wel toe, voorziet het CPB. De schuld komt dit jaar uit op 74,6 procent van het bbp, waar deze vorig jaar 74,3 procent heeft bedragen. In 2015 stijgt het tekort verder, naar 74,7 procent. In Europa is een schuldennorm van zestig procent afgesproken. In tegenstelling tot de begrotingsnorm van drie procent zijn daar echter geen sancties voor op te leggen.