Mark Tuitert stopt met schaatsen

Boris (borisz)

Mark Tuitert stopt aan het eind van het seizoen met met schaatsen. "Zo dat is eruit. Natuurlijk zou ik het liefst voor altijd de fysieke en mentale kracht houden om als een jonge god over de ijsbaan te vliegen. Maar alles heeft zijn tijd en is daardoor eindig." Dit maakte de olympisch kampioen van Vancouver bekend op zijn eigen website.

"Ik heb voor mijn gevoel alles gegeven in al die jaren en nergens iets laten liggen en dus ook nergens spijt van. Ik kan met opgeheven hoofd afscheid nemen en dit gegeven vervult mij met trots", aldus Tuitert. De 33-jarige schaatser won naast zijn olympische titel tweemaal de wereldbeker op de 1500 meter. In 2004 werd hij Europees kampioen allround. Ook werd hij één keer wereldkampioen met de ploegenachtervolging. Tuitert veroverde tien medailles op de Nederlandse kampioenschappen afstanden, maar daar zat geen enkele gouden medaille bij. In 2010 werd hij gekozen tot sportman van het jaar. 

Met de Olympische Spelen in aantocht was het voor Tuitert niet lastig om gemotiveerd te zijn. "Je kruipt in je cocon en hoe dichterbij je komt, hoe helderder de wereld wordt en hoe makkelijker je jezelf daarvan kan afsluiten." Tuitert werd uiteindelijk vijfde op de 1500 meter in Sochi. 

"Het moment is gekomen om eerlijk tegenover mezelf en mijn omgeving te zijn. Ik vraag me af of ik dit nog kan opbrengen voor alle andere wedstrijden die volgend jaar gaan komen." Tuitert zal in actie komen tijdens wereldbekerwedstrijden in Inzell en Heerenveen en daarna is het klaar. "Er ligt een nieuwe weg klaar op een nog niet geveegde baan. Ik zal hem zelf moeten vinden op eigen kracht. Ik zie het, zoals het hele leven, als een groot avontuur."