[upd] Liveblog: Russen op de Krim

Redactie

FOK.nl houdt in deze liveblog het nieuws voor je bij over de crisis omtrent de Russische aanwezigheid op het Oekraïnse schiereiland de Krim. Heb je zelf nieuw nieuws? Meld het hieronder.

Liveblog gisteren: 07.00-18.00 uur, 18.00-23.45 uur
Liveblog eergisteren: 12.00-18.00 uur, 18.00-23.00 uur.

Andere liveblogs vandaag: BBC / The Telegraph / Kyiv Post / The GuardianVolkskrant / NRC. Deze FOK!liveblogserie stopt thans tot nader order met verslaggeving; we stappen vooralsnog weer over naar reguliere berichtgeving.

23.45 uur: updates stoppen
De FOK.nl-liveblog over de Krimcrisis stopt voor vandaag weer. Lees meer nieuws over Oekraïne hier op de FP, op het forum en elders. 

22.45 uur: topoverleg Rusland-EU
Het Russische persbureau ITAR-TASS meldt dat de Hoge Commissaris voor Buitenlandse Zaken van de EU Caroline Ashton dinsdagavond topoverleg voert met haar Russische collega Sergei Lavrov. De twee bewindslieden ontmoeten elkaar te Madrid. Dat heeft de Russusche EU-ambassadeur Vladimir Chizhov laten weten.

"Wij denken dat deze ontmoeting nuttig zal zijn om onze partners in de Europese Unie in te lichten over de werkelijke situatie, en om samen de praktische stappen te vinden die gezet moeten worden om tot een oplossing te komen", zei Chizhov op de Russische televisie.

21:34 uur: OVSE stuurt militaire waarnemers naar Oekraïne
Novum: De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een militaire waarnemersmissie naar Oekraïne. Dat heeft Daniel Baer, de Amerikaanse afgevaardigde bij de OVSE, dinsdag gezegd. Oekraïne heeft eerder een verzoek voor een dergelijke missie ingediend.

Volgens Baer hebben vijftien lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, aangeboden aan de missie deel te nemen. De waarnemers vertrekken woensdag al naar Oekraïne en moeten uiteindelijk doorreizen naar de Krim.

Zaterdag werd het schiereiland, dat deel uitmaakt van Oekraïne, bezet door Russische militairen. Grensposten, legerbases en een veerboothaven werden overgenomen. Oekraïense schepen kunnen de haven van Sebastopol niet verlaten omdat Russische oorlogsbodems de uitgang blokkeren.

20.55 uur: Rusland test raket
ANP: Rusland heeft met succes een intercontinentale langeafstandraket getest. Dat meldde het Kremlin dinsdag. Het is de tweede keer in korte tijd dat het land een raket test terwijl er internationale spanningen zijn.

De vorige keer dat Moskou een nieuwe raket uitprobeerde was in oktober, in een periode dat de VS plannen koesterden voor de stationering van een raketverdedigingssysteem. Op dit moment is Rusland een van de partijen in de Krimcrisis. 

20:17 uur: 'Russische troepen namen bases Oekraïne over'
Persbureau Novum meldt: Russische militairen hebben Oekraïense legerbases in Belbek en op andere plekken op de Krim overgenomen. Dat heeft de nieuwe Oekraïense regering dinsdag gezegd. De Russische president Vladimir Poetin ontkent dit echter en stelt dat het gaat om zelfstandige groepen die onder bevel staan van de pro-Russische regering op de Krim.

Volgens Poetin is de 22 duizend man sterke Oekraïense troepenmacht op de Krim uiteengevallen. Het wapenarsenaal van deze miltairen is overgedragen aan de lokale regering. Die beweert dat zo'n 5500 Oekraïense militairen de kant van Rusland hebben gekozen.

De Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek wijt de crisis in Oekraïne geheel aan het Kremlin. Hij zei te hopen dat er snel een onderhandelde oplossing kan worden gevonden. De beide regeringen praten volgens Jatsenjoek weer met elkaar, maar er wordt maar traag vooruitgang geboekt.

"We hopen dat Rusland inziet dat het verantwoordelijk is voor de destabilisering van de veiligheidssituatie in Europa, dat Rusland inziet dat Oekraïne een onafhankelijke staat is en dat Russische troepen het grondgebied van Oekraïne moeten verlaten", aldus Jatsenjoek.

18.11 uur: 'Krim wordt niet geannexeerd'
Volgens Poetin liggen er geen plannen om het Oekraïnse schiereiland de Krim te annexeren. Dat schrijft CNN. Wel benadrukte de president dat Rusland 'alle rechten heeft de etnische Russen in de regio te beschermen'.

In het licht van een recent ingediend wetsvoorstel is de strategie van Rusland daarmee mogelijk als volgt: het land zal eerst proberen om de Krim onafhankelijk van Oekraïne te laten worden. Vervolgens zal worden getracht om de inwoners via een referendum voor aansluiting bij de Russische Federatie te laten stemmen.

15.55 uur: NAVO en Rusland woensdag bijeen over Oekraïne
Novum: De 28 lidstaten van de NAVO houden woensdag met Rusland een spoedberaad over Oekraïne. Dat maakte de verdragsorganisatie dinsdag bekend.

De bijeenkomst werd voorgesteld door secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen. Rusland ging direct op Rasmussens uitnodiging in.

Dinsdag kwamen de NAVO-landen in spoedberaad bijeen om over Oekraïne te praten. Dit gebeurde nadat Polen artikel 4 van het Noord-Atlantisch Verdrag had aangeroepen. Dit artikel schrijft, zodra de veiligheid, de politieke onafhankelijkheid of de territoriale integriteit van een lidstaat in het geding komt, strategisch overleg tussen de bondgenoten voor.

Rasmussen heeft de Russische militaire interventie in Oekraïne een schending van internationale VN-verdragen en een bedreiging voor vrede en veiligheid in Europa genoemd. De Russische president Vladimir Poetin zei dinsdag dat Moskou het recht heeft zijn leger in te zetten om Russische staatsburgers te beschermen, maar hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen.

Oekraïne is geen NAVO-lid. De interim-regering in Kiev kan daardoor geen beroep doen op de solidariteitsgelofte van de NAVO, maar Polen kan dat wel.

15.18 uur: Poetin sluit geweld niet uit
Poetin zegt dat geweld de 'allerlaatste optie' is en dat het 'nog niet nodig is' om het leger Oekraïne in te sturen. De pro-Russische milities die er al patrouilleren zijn volgens hem 'plaatselijke zelfverdedigingstroepen'. Dat schrijft de BBC.

De Russische president zegt verder begrip te hebben voor de wens voor verandering in Oekraïne, maar noemt de manier waarop Janoekovitsj de wacht aan werd gezegd onacceptabel. Volgens hem hebben 'nationalisten en antisemieten' het land in chaos gestort.

15.00 uur: miljard VS-steun voor Oekraïne
Novum: De Verenigde Staten gaan een steunpakket ter waarde van een miljard dollar beschikbaar stellen voor Oekraïne. Dat hebben bronnen bij het Witte Huis dinsdag gezegd.

Het steunpakket bevat ook training aan medewerkers van de Oekraïense nationale bank, het ministerie van financiën en verkiezingswaarnemers. Het beschikbaar stellen van Amerikaanse steungelden werd bekend op het moment dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry in de Oekraïense hoofdstad Kiev landde. Kerry zal namens de Verenigde Staten steun betuigen voor Oekraïne in zijn militaire en economische strijd met Rusland.

13.35 uur: Poetin welkom op kerntop
Novum: De Russische president Vladimir Poetin blijft welkom bij de nucleaire top die over drie weken plaatsvindt in Den Haag. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag gezegd. "Iedereen die is uitgenodigd, is welkom."  

"We zullen de situatie tegen die tijd uiteraard bekijken in de context die er dan speelt, maar het is belangrijk dat de wereld elkaar treft hier in Den Haag om te spreken over nucleaire veiligheid. Daarbij is iedereen welkom", zei Timmermans na afloop van een Kamerdebat over de situatie in Oekraïne.

Op de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag praten tientallen wereldleiders over het tegengaan van nucleair terrorisme. Onder de genodigden zijn Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama.

13.30 uur: schoten op Belbekbasis gefilmd
De benadering van Oekraïense troepen van hun eigen (door pro-Russische troepen) bezette Belbek-luchtmachtbasis is gefilmd.

Ze lopen luid zingend (en ongewapend) richting de basis, terwijl op de achtergrond waarschuwingsschoten te horen zijn:

Op de basis wordt momenteel onderhandeld:

Nadat een 'zelfverdedigingsmilitie' op kwam dagen, verslechterde de sfeer danig op de basis:

13.25 uur: vertaling speech Poetin (2)
Aangaande de wereldwijde beursglijders en het in één dag 50 miljard dollar minder waard worden van Russische bedrijven stelt Poetin dat dat niet veel met Oekraïne te maken heeft. "De markten waren vóór de gebeurtenissen in Oekraïne al neurotisch."

Poetin: "Macht heeft altijd invloed op de markten, geld houdt van stilte en stabiliteit, maar ik denk dat dit slechts tijdelijk is."

President Poetin stelt dat de huidige militaire acties een 'humanitaire missie' zijn. "Ze beschuldigen ons vaak van illegale acties, maar wanneer ik hen vraag of ze zelf altijd legitiem bezig zijn, zeggen ze 'ja'. Maar ik moet iedereen herinneren aan Irak, Afghanistan en Libië, waar ze zonder toestemming van de VN gehandeld hebben."

"Onze partners, zeker in de VS, vormen hun geopolitieke belangen altijd concreet, streven daarnaar en zeggen dan dat iedereen die niet meedoet, tegen hen is. Wij handelen op een andere grondslag, altijd legitiem. En we denken dat áls we ooit de beslissing maken om militairen in te zetten, dit ook legitiem zal zijn."

"Het is legitiem en houdt verband met onze belangen aangaande het beschermen van mensen die historisch aan ons zijn verbonden, die cultureel aan ons zijn verbonden en met wie we economische banden hebben. Dit is een humanitaire missie. We gaan niets aan wie dan ook dicteren maar natuurlijk gaan we ook niet langs de zijlijn staan als er mensen bedreigd worden."

"Oekraïne is niet alleen onze dichtstbijzijnde buur, het is ook een broedernatie."

Poetin stelt dat de oefeningen van meer dan 150.000 Russische troepen al maanden gepland stonden en helemaal niets met Oekraïne te maken hebben. Hoewel Janoekovitsj Rusland

Poetin stelt dat de oefeningen van meer dan 150.000 Russische troepen al maanden gepland stonden en helemaal niets met Oekraïne te maken hebben. Hoewel Janoekovitsj Rusland gevraagd heeft om militaire inzet, zegt Poetin dit alleen 'in extreme gevallen' te overwegen.

Tot slot noemt Poetin de nieuwe Oekraïense regering 'schurken.'   

13.10 uur: vertaling speech Poetin
Delen van de speech van Poetin worden momenteel voor je vertaald.

Poetin: "Als we zeggen dat dit een ongrondwettelijke staatsgreep is, zeggen ze: 'Nee, het is een revolutie.' Als het een revolutie is, wat betekent dat dan? Het is lastig om het níet eens te zijn over het feit dat een nieuwe regering in dit land opdoemt, net als in Rusland na 1917. We hebben geen enkel document ondertekend met deze regering."

Poetin stelt dat verandering van het regime inderdaad noodzakelijk is, maar dat dit via de grondwet dient te gebeuren en dat Rusland niet zomaar elke nieuwe leider zal accepteren.

De president ontkent dat het dichtdraaien van de gaskraan door Gazprom, waarmee dit weekeinde werd gedreigd, zou komen door politieke factoren maar door het feit dat het praktisch failliete Oekraïne haar rekeningen niet betaalt.

Voormalig president Janoekovitsj' beslissing om geen samenwerkingsverdrag met de EU te tekenen wordt volgens Poetin 'als excuus aangegrepen om de oppositie tegen hem te steunen in de strijd om de macht. Het politieke leven van Oekraïne is een farce geworden.

Aangaande sancties stelt Poetin: "Wie sancties overweegt zou na moeten denken over de consequenties. In deze onderling verweven wereld kunnen we elkaar natuurlijk pijn doen, maar dat zal dan wederzijdse pijn zijn. (...) Wat betreft de G8: we bereiden ons voor op de top en zijn bereid om onze collega's te ontvangen als ze komen, maar dat hóeft niet."  

De Britten bleken gisteren al op de hoogte te zijn van het feit dat Rusland sancties opleggen ook henzelf in de vingers snijdt. Uit een uitgelekt document bleek dat de Britten precies nul

De Britten bleken gisteren al op de hoogte te zijn van het feit dat Rusland sancties opleggen ook henzelf in de vingers snijdt. Uit een uitgelekt document bleek dat de Britten precies nul komma nul aan militaire voorbereidingen of sancties van plan zijn [zie liveblog gisteravond].

De troepen die zonder insignes al dagen over de Krim marcheren zijn geen Russen volgens Poetin: "In de post-Sovjetruimte zijn heel veel van zulke uniformen. Dit waren lokale zelfverdedigingstroepen."

Poetin betwijfelt of Janoekovitsj orders gaf om demonstranten neer te schieten middels scherpschutters. Hij suggereert dat het weleens een provocatie van de oppositie zou kunnen zijn geweest.

Gevraagd of hij bang is voor een komende oorlog, zegt hij: "Nee, want we gaan geen oorlog voeren tegen het Oekraïense volk."

Meer volgt.

12.52 uur: Poetins punten
De BBC heeft een samenvatting van de speech van Poetin, die inmiddels ten einde is, geplaatst. FOK.nl komt zometeen met meer citaten, maar Poetin stelde in ieder geval:

-De gebeurtenissen in Kiev waren een ongrondwettelijke coup
-De voormalige president Janoekovitsj heeft geen politieke toekomst en werd door Rusland opgevangen omdat hij met de dood bedreigd werd
-Russische troepen hebben niet deelgenomen aan operaties op de Krim
-Rusland denkt er niet over om de Krim te annexeren
-De Westerse sanctiedreigementen zijn contraproductief
-De acties van Rusland in Oekraïne zijn in overeenstemming met internationale wetgeving
-Rusland zal de uitkomst van de komende presidentsverkiezingen in Oekraïne niet accepteren als 'de huidige terreur' doorzet

12.45 uur: Poetin speecht
Poetin heeft zojuist gespeecht. Details volgen. Ondertussen berichtte Novum reeds: De verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovistj heeft geen politieke toekomst. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd. Poetin zegt Janoekovitsj een veilige vluchthaven te hebben geboden omdat zijn leven in gevaar was.

De sancties tegen Rusland waarmee het Westen schermt, zullen een averechts effect sorteren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd.

Ook het Westen zelf zal schade ondervinden van sancties, aldus Poetin. Hij noemde de strafmaatregelen 'contraproductief en schadelijk'.

Volgens de Russische president steunt het Westen een 'ongrondwettelijke coup' in Oekraïne en helpt het gewapende demonstranten te trainen.

'Gewapende machtsgreep'
In Oekraïne heeft een gewapende machtsgreep plaatsgevonden, een staatsgreep die ongrondwettelijk is. Rusland behoudt zich het recht voor alle middelen aan te wenden om Russen in Oekraïne te beschermen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd.

Hoewel het parlement van Oekraïne legitiem is, is de huidige waarnemend president, Oleksandr Toertsjinov, dat niet, aldus Poetin. De verdreven president Viktor Janoekovitsj is de ware leider van Oekraïne, zei hij.

Poetin zei te hopen dat hij niet op militaire wijze hoeft in te grijpen in het oosten van Oekraïne. Kritiek uit het Westen over het Russische handelen van de afgelopen dagen wuifde de president weg. Je kunt ook je vraagtekens plaatsen bij de legitimiteit van westers ingrijpen in Irak, Afghanistan en Libië, zei hij.

Het was voor het eerst dat Poetin in het openbaar sprak sinds de vlucht van Janoekovitsj uit Kiev.   

11.00 uur: Kremlin krabbelt terug
Het Kremlin krabbelt inmiddels terug aangaande het eventueel laten vallen van de dollar als reservemunt.

Adviseur van de president Sergei Glazyev gaf vanmorgen aan dat de Russen de dollar zouden inwisselen voor een andere munt en ook leningen die nog bij Amerikaanse banken openstaan niet meer zou betalen, mocht het tot Westerse sancties gaan komen.

het Kremlin stelt nu dat Glazyev 'zijn persoonlijke mening' uitte en niet namens de regering of vanuit zijn functie als presidentsadviseur sprak.

10.48 uur: EU sluit geen enkele sanctie uit
Novum schrijft: de Europese Unie sluit geen enkele sanctie tegen Rusland uit. Welke maatregelen er worden genomen, hangt af van de ontwikkelingen rond Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagochtend gezegd tijdens een ingelast Kamerdebat over de situatie in Oekraïne.

"Het hele arsenaal staat de EU ter beschikking", zei Timmermans. De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben permanent overleg en kunnen besluiten nemen zonder dat een vergadering nodig is. Bovendien wordt donderdag een extra Europese top gehouden over Oekraïne in Brussel.

De EU-ministers van buitenlandse zaken noemden maandag na een vergadering in Brussel het stopzetten van gesprekken over visumliberalisatie als mogelijke sanctie. De Tweede Kamer vindt dat wel erg voorzichtig. "Het zijn niet meteen de heel zware sancties waar je aan zou kunnen denken", erkende Timmermans. "Maar visumliberalisatie vinden de Russen heel belangrijk."

De Tweede Kamer wilde verder weten of het klopt dat Nederland zich tijdens de vergadering van maandag heeft verzet tegen zwaardere sancties. Timmermans antwoordde dat geen sprake was van controverse. "Het is niet zo dat de ene groep lidstaten verdergaande sancties wilde en een andere groep niet. Dat beeld wil ik uitdrukkelijk tegenspreken."

10.07 uur: 'Dollar laten vallen als reservemunt'
Volgens een ingewijde in het Kremlin zijn de Russen van plan om eventuele economische sancties die door de VS worden opgelegd, te beantwoorden met eigen sancties.

Zo zou men van plan zijn van de dollar als reservemunt af te stappen. Daarnaast zouden de Russen geen cent meer aan openstaande leningen bij Amerikaanse banken aflossen.

Ook wordt de beslissing om een importverbod op Amerikaans varkensvlees op te heffen, voorlopig uitgesteld.

De ingewijde, Sergei Glazyev: "We hebben prima banden met onze partners in het oosten en zuiden en we zullen een manier vinden om onze financiële afhankelijkheid van de VS tot niets te reduceren, en wel op zo'n manier dat we er zelf met grote winsten uit zullen komen."

09.45 uur: details omtrent waarschuwingsschoten
Wat tweets van Time-journalist Simon Shuster over de eerder genoemde waarschuwingsschoten. Oekraïense troepen naderden hun luchtmachtbasis Belbek, die door de Russen is ingenomen. Vervolgens:

09.38 uur: Poetin gaat speechen
Volgens Al Jazeera zal de Russische president Vladimir Poetin over enkele minuten een toespraak houden. Indien hij over Oekraïne zal praten, is dat de eerste keer in ruim een week dat hij er publiekelijk zijn mond over opentrekt.

09.30 uur: 'Ook Odessa, Cherson, Nikolaev tegen Kiev'
Volgens het Russische medium The Voice of Russia willen de autoriteiten van drie Oekraïense steden hun Hinterland bij de Krim voegen.

Naast de rebellerende Krimregering gaven eerder al de oblasten Donetsk en Luhansk aan de regering in Kiev niet langer te erkennen. Er wordt inmiddels in de genoemde steden gewerkt aan nieuwe separatistische deelregeringen.

Ook riepen zelfbenoemde vertegenwoordigers van die nieuwe separatistische regeringen de Russen op, troepen het oosten van Oekraïne in te sturen.

Nu zijn daar volgens de pro-Russische media dus nog eens drie steden aan toe te voegen. Vertegenwoordigers van de autoriteiten van Odessa, Cherson en Nikolaev (kaartje) zouden zich bij de Krim willen voegen.

Daarmee zouden ze ook afstand nemen van Kiev. De tot op heden openlijk tegen Kiev rebellerende oblasten:

Opstandige delen Oekraïne

08.55 uur: Russen lossen waarschuwingsschoten
Bij monde van Novum:
Russische militairen op de Krim hebben dinsdag waarschuwingsschoten gelost toen de basis die ze hebben bezet werd benaderd door Oekraïense militairen. De Oekraïeners zaten tot vorige week op de basis en eisten dinsdag hun banen en basis terug.

In totaal liepen zo'n driehonderd ongewapende Oekraïense militairen op de basis in Sevastopol af. Het tiental Russen dat de basis bewaakt schoot vervolgens in de lucht. Ze zeiden gericht te zullen schieten als de Oekraïeners niet rechtsomkeert maakten.

Oekraïne heeft Rusland beticht van een militaire invasie op de Krim. Moskou erkent de nieuwe machthebbers in Oekraïne niet en zegt de etnische Russen op het Oekraïense schiereiland te willen beschermen.

08.05 uur: Russen trekken terug van grens Oekraïne
Novum meldt: de Russische troepen die vorige week naar de grens met Oekraïne werden gestuurd voor militaire oefeningen trekken zich terug naar hun kazernes. Daartoe heeft president Vladimir Poetin opdracht gegeven, meldt het Russische persbureau Interfax. Het gaat overigens niet om de troepen op De Krim.

Poetin stuurde afgelopen woensdag zo'n 150 duizend militairen naar het westen van zijn land om te oefenen, bij de grens met Oekraïne. Een dag later kwamen daar nog eens negentig gevechtsvliegtuigen bij. Minister van defensie Sergej Sjoigoe zei dat de trainingen bedoeld zijn om 'de paraatheid van de militairen te oefenen in crisissituaties die de nationale militaire veiligheid bedreigen'.

De timing van de oefeningen was opmerkelijk, gezien het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Sjoigoe noemde Oekraïne echter niet bij naam.

07.38 uur: 'Geen gevechten uitgebroken'
Er zijn vannacht geen gevechten uitgebroken nadat de genoemde deadline van 04.00 uur Nederlandse tijd verstreek. Hoewel Rusland het stellen van een ultimatum ontkende, gaven Oekraïense politici volgens Kyiv Post aan dat het gevaar wel degelijk aanwezig was. Tot dusver is de situatie echter rustig: Kyiv Post stelt 'geen nieuws is goed nieuws.'

07.30 uur: VS schort militaire samenwerking op
Novum meldt: de Verenigde Staten heeft alle militaire samenwerkingen met Rusland opgeschort vanwege de Russische bezetting op de Krim. Ook zijn komende handelsgesprekken, geplande conferenties en andere bezoeken met en aan Rusland voor onbepaalde tijd stopgezet. Dat meldt woordvoerder van het Pentagon John Kirby maandag.

De Russische troepen moeten de Krim zo snel mogelijk verlaten, aldus Kirby.

Laatste updates van gisteren:

23.42 uur: stroom, water legerbasissen afgesloten
Hoewel de Russen ontkennen een ultimatum gesteld te hebben, worden naar verluidt bij de omsingelde Oekraïense basissen elektriciteit en stromend water afgesloten.

Dat meldt het NRC op basis van een aan Poetin loyale Russische bron. Eerder vandaag zou een Oekraïense woordvoerder gesteld hebben dat de soldaten op de Krim alleen betaald worden als ze trouw (blijven) zweren aan Kiev.

23.33 uur: 'Geen OSCE op de Krim'
Merkel dacht aanvankelijk dat Poetin positief reageerde op een eventuele missie in Oekraïne van de OSCE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Russische autoriteiten gaven echter vandaag al aan niets te zien in een 'fact finding mission' van de OSCE en ook de Russische VN-ambassadeur ontkende het zojuist op de ingelaste extra VN-Veiligheidsraadvergadering:

23.09 uur: 'Rusland net de Sovjet-Unie'
De gemoederen zijn verhit op de VN-Veiligheidsraadvergadering die nog steeds bezig is. Mark Lyall Grant, de Britse ambassadeur bij de VN, heeft kritiek op Janoekovitsj en Ruslands mening dat hij nog steeds de legitieme president is:

En Grants Franse ambtsgenoot Gérard Araud stelt: