Damrak maakt pas op de plaats

Chuck-N0rr1s

 De Amsterdamse beurs is donderdag, na opnieuw een volatiele handelsdag, vlak gesloten. De AEX sloot 0,1 procent hoger op 389,61 punten. Daarmee bleef de Amsterdamse beurs achter op de omringende beurzen, waar het groen de koersenborden duidelijker domineerde.

De relatief slechte prestatie van de AEX was toe te schrijven aan enkele zwaargewichten die stevige verliezen leden. De AEX kreeg donderdagmiddag nog even de geest nadat in Amerika de economische groei over het vierde kwartaal bekend werd gemaakt. Voorlopige cijfers wezen op een groei van 3,2 procent. Toch bleek de opleving op het Damrak van korte duur.

In de AEX werden dertien fondsen hoger verhandeld, tegenover twaalf fondsen lager. De grootste dalers waren Fugro en Heineken met respectievelijk 2,2 en 2,8 procent. Fugro had te lijden onder een koersdoelverlaging door Nomura. Heineken was vooral de dupe van tegenvallende prestaties van sectorgenoot Diageo in met name Nigeria, dat voor de Nederlandse bierbrouwer een van de belangrijkste afzetmarkten is.

Zorgen om de opkomende markten was volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen ook de aanleiding dat beleggers voorzichtig waren met Unilever. De indexzwaargewicht leverde 0,8 procent in.

Het zwaarwegende Royal Dutch Shell had daarentegen juist een goede dag en koerste anderhalf procent hoger. De winstval van de oliereus was na de recente winstwaarschuwing geen verrassing meer.

De grootste stijger in de AEX was evenwel KPN met 2,9 procent. Brussel liet weten een oordeel te vellen over de verkoop van E-Plus, waarbij het Duitse Bundeskartellamt wordt gepasseerd. Volgens Bernstein Research prefereren zowel de betrokken bedrijven als beleggers een oordeel door Brussel boven dat van de Duitse toezichthouder.

De AMX sloot eveneens nipt in de plus, onder leiding van Heijmans. De bouwer koerste 4,9 procent hoger nadat ING het koersdoel verhoogde. Volgens de analisten van de bank biedt een herstellende huizenmarkt veel kansen voor Heijmans. Ook USG People had de wind weer in de rug en steeg 2,2 procent.

De grootste stijger was pennystock Pharming, dat 11,2 procent hoger koerste. NSI was met een verlies van 2,8 procent de sterkste daler.

Smallcap Wessanen zette een 3,3 procent hogere koers neer nadat Highclere een eerste belang in het fonds meldde.