Betrapte biatlete Starykh uit Russisch team gezet

heywoodu

De Russische biatlete Irina Starykh is één van de drie sporters die deze week een positieve test hebben afgeleverd. Dinsdag werd bekend dat twee Russische biatleten en één deelnemer uit Litouwen betrapt waren. Donderdag maakte de Russische bond bekend dat Starykh één van de atleten is.

Starykh, de nummer zes in de stand om de World Cup, stuurde een brief aan de Russische biatlonbond waarin zij vertelde dat de IBU, de internationale biatlonbond, haar heeft geïnformeerd over de test. "Ik ben in een moeilijke situatie terechtgekomen en ik acht het nodig om u in te lichten over mijn besluit om het olympische team voor onbepaalde tijd te verlaten", aldus de Russische. "Ik heb een bericht gekregen van de IBU, waarin staat dat één van mijn tests een positief resultaat heeft opgeleverd. Dit nieuws kwam zeer onverwacht en het spijt me enorm dat dit verhaal gekoppeld is aan mijn naam.

Ze gaat verder door te zeggen dat ze onmiddelijk heeft gekozen voor het openen van de B-staal, omdat het volgens haar allemaal berust op een misverstand. "Ik vind het echter onacceptabel om, zolang de uitslag van de B-staal nog niet bekend is, in het team te blijven. Ik ben mij er terdege van bewust dat ik, in de ogen van het publiek, een schaduw werp op het Russische biatlonteam als ik daar onderdeel van blijf. Ik heb het recht niet om de rest van het team hierbij te betrekken, en dat is ook absoluut niet mijn bedoeling." Starykh sluit haar brief af met de vraag om haar uit het Russische team te zetten, wat door de bond donderdag dus is gedaan.

De 26-jarige Starykh maakte afgelopen winter haar debuut in de World Cup met een 21e en een 37e plaats in Oslo. Dit seizoen maakte ze vooral in het begin grote indruk. In Östersund, de eerste halte van de World Cup, pakte ze direct een vijfde plek in de sprint. Nog geen week later had ze in Hochfilzen een derde en vijfde plaats te pakken. Nog een week verder, in Annecy-Le Grand Bornand werd ze in de achtervolging zelfs tweede. In de strijd om de World Cup is ze met een zesde plek de beste Russische.