Zoon golflegende Ballesteros maakt debuut op Europese Tour

Boris (borisz)

Javier Ballesteros, zoon van de overleden golflegende Seve Ballesteros, heeft als amateur zijn debuut gemaakt op de Europese Tour. Hij kreeg de uitnodiging in plaats van zijn vader. De Dubai Desert Classic viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan en besloot alle oud-kampioenen uit te nodigen om deel te nemen. Seve won het toernooi in 1992.

Aangezien Seve mei 2011 overleed aan kanker besloot de organisatie zijn oudste zoon Javier uit te nodigen. Twee dagen geleden verving Javier ook al zijn vader al tijdens de Champions Challenge, een speciale wedstrijd met alleen de oud-kampioenen. Ook Robert-Jan Derksen was van de partij, hij won het toernooi in 2003. De Champions Challenge werd gewonnen door Hendrik Stenson en Rafaël Cabrera-Bello met een score van 66 (zes onder par). Beide spelers mochten 250.000 dollar bijschrijven. Derksen bleef steken op 70 (twee onder par) en Ballesteros noteerde een 74 (twee boven par). 

De 25-jarige Ballesteros mocht afslaan met José María Olazábal en Miguel Ángel Jiménez, twee goede vrienden van Seve. Olazábal was emotioneel bij het begin van de Champions Challenge: "Als ik Javier zie, zie ik Seve. Hij brengt vele herinneringen terug. Ik zie veel van Seve in Javier. Zijn maniertjes lijken op dat van zijn vader. Zijn korte spel is erg goed. Hij kan net zo goed chippen en putten als zijn vader."  Javier heeft als amateur in september 2012 de Madrid Open gewonnen en vorig jaar heeft hij enkele wedstrijden op de Challenge Tour gespeeld.

Op dag één van de Dubai Desert Classic eindigde Javier op een gedeeld 95e plek. Hij liet een 74 noteren, twee slagen boven het baangemiddelde. De Nederlanders Joost Luiten, Daan Huizing en Robert-Jan Derksen deden ook mee in Dubai. Luiten had 70 slagen nodig. Mede door een eagle op hole 18 kwam hij op twee slagen onder par. Hij staat daarmee gedeeld 35e. Daan Huizing en Derksen kwamen het clubhuis binnen met 73 (één boven par) en 74 (twee boven par) slagen. Rory McIlroy is de leider na de eerste dag. Hij ging de achttien holes af in 63 slagen, negen slagen onder par.