Foto maakt argeloze Belg wereldberoemd

Ser_Ciappelletto

Vier jaar terug werd Tom Leroy, als vocalist bij de rockmuziekgroep 'Junkie', op de foto gezet voor promotiemateriaal. De fotograaf zette de musici ook solo op de foto. Faam bracht de fotosessie (of de muziek) de groep amper, maar Tom is toch beroemd gemaakt. De oorzaak: de solofoto.

Tom, afkomstig uit België, vertelt over wat hem later overkwam: "Enige tijd later kreeg ik bericht van een vriend van mij uit Londen, iemand die daar een kledingwinkel heeft. 'Ik heb hier een T-shirt met jouw foto erop', zei die." Tom vermoedt eerst dat het om oud promotiemateriaal gaat, maar de makker heeft de shirts uit Azië meegebracht.

Het verhaal wordt hem duidelijk als de zwaar getattoeëerde Tom op verlof gaat. De ruige foto is duidelijk populair, daar hij overal Thaise boetiekjes ziet met shirts met de foto. Hij is volledig verbaasd: "De uitbaters en klanten dachten dat ik beroemd was en wilden een handtekening en met mij op de foto..."

Hoewel de foto op omstreeks 500.000 shirts staat, bracht het Tom precies zero euro op. Tom hoopt dat hij wettelijk recht heeft op het kapitaal dat het portret de fotodief opleverde. Hij vraagt strafpleiters om juridische hulp: met die hulp sleept hij de kerel die de foto gepikt heeft voor het gerecht.