[HWL] Van Ass: "Slechte start, meer niet"

Boris (borisz)

Bondscoach Paul van Ass toonde zich na afloop van de 5-2 nederlaag tegen Argentinië realistisch: "best was het niet." Maar al te zwaar tilde hij ook weer niet aan het verlies van zijn Oranjemannen. "We begonnen natuurlijk slecht. Een beetje slap allemaal", aldus Van Ass.

"Ik moet even goed kijken waar dat allemaal vandaan komt. Bij die 2-2 dacht ik: oké, nu kunnen we de wedstrijd kantelen. Maar op de een of andere manier lukte dat niet. Het ging achterin ook niet goed moet ik zeggen. Maar ja, dat gebeurt... Wat zij goed deden, was onze snelheid breken. Op één moment na, toen (bij de 2-2, red.) konden we snelheid maken en dan zijn we weg. Ze speelden maar met twee spitsen, die wel hun duels wonnen. Handige jongens."

Van Ass was niet geschrokken van zijn eigen team. "Nee, nee, nee, we staan er best goed op. Het is de start van het toernooi. Je moet de vierde, vijfde en zesde wedstrijd winnen. Daar gaat het hier om. En uiteindelijk wil je winnen, maar ik kijk naar ons hockey, wat we doen en hoe we het doen. Ons positiespel, hoe we de bal rond laten gaan. En dan denk ik: de resultaten komen wel. We hebben een goede voorbereiding gehad, voldoende meters gemaakt. Ik zie dit als een slechte start, meer niet."

Het sprankelende hockey van de Spelen van 2012 lijkt ver te zoeken. Het is er echter nog wel, verzekert Van Ass. "Dat zien jullie deze week nog, daar mag je me aan houden. Ik zie dit als een incident. En de tweede helft was niet zo slecht, he. Behalve dat we instorten na de 2-3. Morgen wordt het een leuke pot tegen Australië."

De bondscoach wist zelfs nog iets positiefs uit de nederlaag te peuren. Met een knipoog: "Hoe vaak is het niet zo dat Oranje het eerste duel wint en de finale verliest? Dus laten we dat een keer omdraaien, dat we de eerste verliezen en de laatste winnen."