[Upd] Schansspringer Morgenstern opgenomen na crash

Maarten (rubbereend)

Drievoudig olympisch kampioen schansspringen Thomas Morgenstern is vrijdag na een val opgenomen in het ziekenhuis. De 27-jarige Oostenrijker crashte tijdens de trainingen voor het skivliegen in Tauplitz-Bad Mitterndorf. 

Morgenstern verloor tijdens een sprong zijn balans en landde op zijn hoofd en rug. Volgens ooggetuigen verloor de Oostenrijker tijdelijk het bewustzijn, maar kon hij al vrij snel weer praten.

Half december crashte Morgenstern ook al, tijdens een wereldbekerwedstrijd in Titisee-Neustadt. Morgenstern geldt als een van de favorieten voor olympisch goud. Hij sloot maandag het prestigieuze Vierschansentoernooi als tweede af.

Update 17.41
Volgens de Oostenrijkse skibond heeft Morgenstern zwaar schedelletsel en een gekneusde long opgelopen, maar is hij niet in levensgevaar. De Oostenrijker zal in het ziekenhuis van Salzburg nog zeker 72 uur op de intensive care blijven. Maandagochtend om 09.00 uur wordt er meer bekend gemaakt over zijn gezondheidstoestand.

Volgens de Oostenrijkse trainer Alexander Pointner was een mogelijke oorzaak het feit dat de ski's van Morgenstern kort met elkaar in contact kwamen, waardoor hij uit balans geraakt is. Herbert Leitner, fysiotherapeut binnen het team, gaf kort na de val al aan dat het een goed teken was dat Morgenstern zijn armen en benen nog kon bewegen.