Costa Concordia in juni weggesleept

Redactie

Het wrak van het cruiseschip Costa Concordia wordt in juni bij het Italiaanse eiland Giglio weggesleept om later dit jaar elders te worden gesloopt. Dat hebben de Italiaanse minister van milieu Andrea Orlando en het bergingsteam vrijdag op een persconferentie in Rome meegedeeld, meldt Sky News.

De Costa Concordia verging twee jaar geleden nadat het schip bij Giglio op de rotsen was gelopen. Bergers wisten het onder water op zijn kant liggende schip in september overeind te takelen. Het wordt met ruim duizend betonnen palen en zes onderwaterplatforms overeind gehouden.

Franco Procellacchia, verantwoordelijk voor het verwijderen van het wrak, verklaarde dat het schip 'veilig en stabiel' is. Vanaf half april zal een begin worden gemaakt met het aanbrengen van systemen en uitrusting om het gevaarte drijvend te maken en weg te slepen.

"Het is een erg gecompliceerde operatie. Als zich geen onverwachte gebeurtenissen voordoen zal de hele operatie eind juni, misschien half juli voltooid zijn", zei Procellacchia volgens Sky News.

Bij het ongeluk met de Costa Concordia kwamen 32 van de ruim vierduizend opvarenden om het leven. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, staat momenteel terecht op verdenking van dood door schuld, veroorzaken van een scheepsongeval en het verlaten van zijn schip terwijl er nog mensen aan boord waren.