CDA Limburg wil ook Frans en Duits op basisschool

Redactie

De Limburgse CDA-fractie vindt dat naast Engels ook Duits en Frans als tweede taal moet kunnen worden gegeven op basisscholen. Deze week kondigde staatssecretaris Sander Dekker een proef aan met tweetalig Engels onderwijs. Leerlingen volgen dan een deel van hun lessen in het Engels. Aan de proef doen geen Limburgse scholen mee.

Volgens CDA Limburg is de pilot een 'uitgelezen kans om buurtaalonderwijs in Limburg te introduceren'. Als het aan de fractie ligt, zouden zeker twee à drie scholen met lessen in het Duits en moeten beginnen en één school met Frans.

Op die manier komen de leerlingen volgens de Limburgse christendemocraten al van jongs af aan in aanraking met de talen die vlak over de grens in België en Duitsland worden gesproken. "Op termijn kunnen die kinderen ook makkelijker in die landen aan het werk gaan", aldus fractielid Jeu Titulaer.

De CDA-fractie heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten omdat ze betwijfelt of die er hard genoeg aan heeft getrokken om Limburg ook deelgenoot te maken van de proef. Ze hoopt dat de provincie daarbij alsnog kan aanhaken.

Volgens het Europees Platform, die de pilot namens het ministerie van Onderwijs coördineert, hebben de Limburgse scholen vooral zelf een kans laten lopen. Geen enkele school heeft zich gemeld als potentiële deelnemer aan de proef, zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder van het ministerie van OCW geeft aan dat de proef ook openstaat voor basisscholen die lessen in het Frans en het Duits willen geven. Die kunnen zich nog steeds melden.