Hermitage restaureert schildering met crowdfunding

Redactie

De Hermitage in Amsterdam heeft via crowdfunding ruim tienduizend euro opgehaald om een eeuwenoude muurschildering te kunnen restaureren. Daarmee kan de restauratie worden afgemaakt en van Sint-Petersburg naar Amsterdam worden vervoerd. Dat heeft de Hermitage dinsdag bekendgemaakt.

Het museum begon in november met de crowdfundingactie. In totaal hebben 66 mensen 10.395 euro geschonken. Het geld werd bij elkaar gesprokkeld via de website voordekunst.nl. Ook de Vrienden van de Hermitage hebben geld bijgelegd.

De muurschildering is 1300 jaar oud en ruim negen meter breed. Het werk werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gevonden bij de blootlegging van de verloren gewaande stad Varakhsha in Oezbekistan. Het werk, waarop een godheid in gevecht met roofdieren is te zien, komt tijdelijk naar Nederland voor de expositie tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage, die op 1 maart wordt geopend.

De Hermitage maakte maandag bekend in 2013 minder bezoekers te hebben getrokken dan het jaar ervoor. In totaal bezochten 381.000 bezoekers het museum aan de Amstel, terwijl dat er in 2012 nog 569 duizend waren. In dat jaar was ook een tijdelijke tentoonstelling van werken uit het Van Gogh Museum in de Hermitage te bezichtigen.