McQueen maakt geen 'films voor rechtse blanken'

Sanne (Syth86)

Regisseur Steve McQueen is niet gevoelig voor de kritiek dat hij zijn slavernijdrama 12 Years a Slave alleen maar heeft gemaakt om rechtse blanken een schuldgevoel te geven. "Ik maak films over ons, als maatschappij. Niet voor een bepaalde groep", zegt de filmmaker enigszins verbaasd tegen de BBC. "Mijn film vertelt een Amerikaans verhaal maar ook een mondiaal verhaal."

"Ik probeer juist niet te veel mijn stempel op een verhaal te drukken", gaat de regisseur en scenarist verder. "Ik weigerde zelfs gekleurde lenzen te gebruiken, zodat ik de wereld kan laten zien zoals hij is: pervers en oneerlijk."

McQueen staat bekend om zijn zware maatschappelijke onderwerpen. 12 Years a Slave gaat over het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een vrije zwarte Amerikaan die in 1841 wordt ontvoerd en verkocht als slaaf.

"Ik wil ook een discussie aanwakkeren", zegt McQueen. "Het gaat dan dus niet zozeer om mijn film, maar om het onderwerp en een maatschappelijk debat."

Als goed voorbeeld noemt McQueen zijn film Hunger uit 2008, over een man die in een Britse gevangeniscel sterft na 66 dagen hongerstaking. "Die film gaat over een van de vreselijkste gebeurtenissen in Groot-Brittannië van de die tijd. Pas nadat de film verscheen, wilde de Britse regering toegeven dat er wanpraktijken plaatsvinden in Britse cellen. Dat werd voordien altijd ontkend. Pas toen ontstond er een dialoog om de situatie te verbeteren."

McQueen wordt doorgaans geprezen om zijn 12 Years a Slave. Toch ziet hij zichzelf niet de overstap maken naar grote Hollywoodproducties. "Ik ben niet geïnteresseerd in geld. Het enige wat ik ooit met geld wilde doen, is onderdak regelen en elk boek kunnen kopen dat ik wilde. Dat kan ik, dus ik ben tevreden."


McQueen maakt geen 'films voor rechtse blanken' (Foto: Novum)