Damrak hervindt weg omhoog

Chuck-N0rr1s

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft de week toch in het groen afgesloten, na de valse start op 2 januari. De AEX sloot een half procent hoger op 401,97 punten. De AMX presteerde iets beter met een stijging van 0,7 procent.

Handelaar John Beijer van Beursfoon schreef de groene koersenborden toe aan 'het nieuwjaarseffect'. Volgens Beijer stroomt er aan het begin van het jaar nieuw geld naar de markt. Dat dit donderdag niet heeft plaatsgevonden, kwam volgens hem vanwege de zorgen over de Chinese economie.

In de AEX sloten 22 van de 25 fondsen hoger. Uitblinker was Imtech, dat 5,2 procent hoger sloot. Ook donderdag was de technische dienstverlener al de sterkste stijger in de hoofdindex. Volgens Beijer is 'het ergste' bij Imtech achter de rug en verwachten beleggers niet dat er nog meer lijken uit de kast vallen. "Beleggers kijken weer naar de toekomst van Imtech in plaats van naar het verleden."

Ook KPN presteerde vrijdag opvallend sterk. Het telecombedrijf sloot 2,1 procent hoger nadat het voorbeurs aankondigde het belang in Reggefiber te hebben vergroot naar zestig procent. De hierdoor oplopende schuld is volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen 'geen enkel probleem', aangezien E-Plus voor miljarden wordt verkocht.

In de AMX vielen TomTom en BinckBank in positieve zin op. TomTom lanceerde vandaag in Noord-Amerika de vernieuwde TomTom GO Range en sloot 5,4 procent hoger op 5,41 euro.