Verdachte aanslag Beiroet geïdentificeerd

Chuck-N0rr1s

De man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op de Iraanse ambassade in Libanon vorig jaar is de Saudische bevelhebber van een terreurorganisatie. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek, liet het Libanese leger vrijdag weten.

De dubbele bomaanslag op de ambassade in Beiroet kostte in november aan 23 mensen het leven. De aanslag werd al snel opgeëist door de Abdullah Azam Brigades, een groepering die banden heeft met Al-Qaida. Uit het DNA-onderzoek blijkt nu dat de verdachte die onlangs is gearresteerd Majid al-Majid is, de Saudische leider van de Abdullah Azzam Brigades.

De nabestaanden van de slachtoffers lieten vrijdag weten dat Al-Majid wat hen betreft in Libanon moet worden berecht, en niet moet worden teruggestuurd naar Saudi-Arabië. Iran is van plan ondervragers te sturen om de Libanese autoriteiten bij het verhoor bij te staan, zei minister van buitenlandse zaken Javad Zarif.

Al-Majid nam halverwege 2012 de leiding over de Brigades over van de zwaargewond geraakte Saleh al-Qarawi, zei Mustafa Alani van de afdeling veiligheid van het Onderzoekscentrum voor de Golfregio in Genève. De nieuwe voorman slaagde erin de terreurgroep van een onbeduidende splinter om te vormen tot een organisatie om rekening mee te houden.

Al-Majid verlegde de aandacht van zijn manschappen van de heilige oorlog tegen het Westen en Saudi-Arabië naar de strijd tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad.

Sinds de Libanese Hezbollah-beweging bekendmaakte dat zij zich in de Syrische burgeroorlog aan de kant van Assad zou scharen, namen de Abdullah Azam Brigades ook Hezbollah op de korrel. En voor Iran, de sponsor en schutspatroon van zowel Hezbollah als Damascus, gold al gauw hetzelfde.