'Zwaar vuurwerk in hele EU verbieden'

Bert (superworm)

Het Genootschap van Burgemeesters wil een Europees verbod op de verkoop van zwaar knalvuurwerk aan particulieren. Daarvoor werd vrijdag in EenVandaag gepleit. Het nu in Nederland al illegale vuurwerk komt uit vele EU-landen waar het legaal wordt verkocht, waaronder Polen, Italië en België.

Voorzitter van de burgemeestersclub Bernt Schneiders gaf aan: “Ik spreek namens alle burgemeesters dat er een einde moet komen aan dat illegale zware vuurwerk. Dus als het even kan een Europees verbod daarop. En verder is het onontkoombaar dat er scherper gehandhaafd en gecontroleerd wordt op de import van dat spul.”

Hij vervolgt: “Het zijn in feite gewoon explosieven waar je enorme vernielingen mee aanricht en zwaar letsel mee kunt aanrichten. We moeten uitkijken dat het volgend jaar niet erger wordt en dit een halt toeroepen.”

De Explosieven Opruimingsdienst en Nederlandse plastisch chirurgen geven aan dat de laatste jaren het illegale vuurwerk harder en de verwondingen groter zijn geworden. Beide beroepsgroepen spreken van 'bommen'; in de uitzending vergelijkt een militair een stuk knalvuurwerk qua formaat en explosiekracht met een in het leger gebruikte handgranaat.

De vice-voorzitter van politievakbond ACP zegt dat ook de politie een EU-breed verbod steunt: "Dit type vuurwerk is voor publiek maar ook voor hulpverleners gevaarlijk. Ingrijpen is noodzakelijk. Wij zijn het afvoerputje van Europa en dat moet je niet willen."

Volgens EenVandaag registreerde de politie dit jaar 8400 incidenten, een toename van een kwart ten opzichte van een jaar eerder. Er waren vooral meer branden, ontploffingen en vuurwerkongelukken. Eén man overleed, 125 anderen raakten gewond. Meer dan de helft van de slachtoffers is nog geen 18.