Lagere straffen voor nieuwjaarsgeweld dan geëist

Harry

Drie van de vier strafeisen die justitie vrijdag bij de rechtbank in Rotterdam formuleerde, zijn voor een deel gehonoreerd door de politierechter. De vierde zaak is nog in behandeling. De vier verdachten stonden terecht tijdens supersnelrechtzittingen wegens geweld en het schelden tegen politieagenten tijdens de jaarwisseling.

Een 41-jarige man uit Rotterdam die een bierfles naar twee agenten had gegooid, maar hen niet raakte, werd fors gestraft. Hij kreeg tien maanden cel opgelegd waarvan vier voorwaardelijk. Het OM wilde dat hij tot de volle tien maanden werd veroordeeld. Verder heeft hij de aankomende jaarwisseling huisarrest.

Een eveneens 41-jarige Rotterdammer stond terecht omdat hij een agent had uitgescholden voor 'kankermarokkaan' en 'ik haat jullie Marokkanen'. De man kwam in aanraking met de agenten omdat hij twee mannen met een groot mes had bedreigd. Toen de agenten aankwamen, begon hij ze uit te schelden.

De eis van de officier tegen de man was zes maanden. De rechter maakte er vijf maanden, van, plus een voorwaardelijk. Ook deze verdachte kreeg huisarrest voor de aankomende jaarwisseling. In de straf werd een nog openstaande zaak uit 2012 meegenomen. De Rotterdammer beledigde toen een trambestuurder en verzette zich tijdens zijn aanhouding.

De derde verdachte die zich moest verantwoorden, was een 19-jarige man uit Dordrecht. Hij verzette zich tijdens zijn arrestatie. Hij heeft een celstraf opgelegd gekregen van dertig dagen, waarvan 27 voorwaardelijk. Ook heeft hij een werkstraf van 180 uur gekregen en huisarrest tijdens oud en nieuw komend jaar, conform de eis van het OM.

In Amsterdam waren vrijdag drie supersnelzittingen gepland, maar hiervan gingen twee niet door. De zaken zijn met een schikking afgedaan of uitgesteld omdat meer onderzoek nodig is. In de zaak die wel doorging moest een 27-jarige Portugees zich verantwoorden voor het bespugen en beledigen van twee medewerkers van de spoorwegpolitie. De politierechter sprak hem vrij omdat hij vond dat de man met drie dagen cel genoeg was gestraft. Hij moet wel 150 euro schadevergoeding betalen. Het OM had twee weken cel, waarvan tien dagen voorwaardelijk tegen de man geëist.

Ook de rechtbank in Utrecht strafte lager dan de wens van het OM. Drie mannen die vrijdag in Utrecht terechtstonden wegens ongeregeldheden tijdens oud en nieuw moeten tot twee maanden de cel in. Dat is minder dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het trio moest voor de rechter verschijnen voor geweld, schelden en het gooien van vuurwerk naar agenten.

Het betreft twee mannen van 29 en 19 jaar uit Utrecht en een 20-jarige inwoner van Bilthoven. Ze waren betrokken bij een incident in de J.S. Rijkstraat in Utrecht waarbij tijdens nieuwjaarsnacht brand was ontstaan. De politie probeerde die avond een veilige situatie te creëren voor de brandweer zodat die de brand kon blussen.

De 29-jarige man stond terecht omdat hij een agent een stomp tegen zijn kaak had gegeven. De agent heeft teruggeslagen. Ook zou de verdachte twee andere agenten hebben uitgescholden met woorden als 'kankerlijers' en 'krijg maar de hartkanker'. Een vierde agent kreeg te horen 'jij bent een kankerhoer' en 'ik zal je verminken'.

Het OM had vijf maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, tegen de man geëist en een straatverbod tijdens de volgende viering van oud en nieuw. De rechter vond deze eis echter te fors en legde de man drie maanden cel op, waarvan een voorwaardelijk. Ook moet hij een van de agenten een schadevergoeding van 125 euro betalen.

De 19-jarige verdachte zou meerdere malen zwaar vuurwerk naar twee agenten hebben gegooid om hen op die manier proberen te verwonden. Het OM ziet dit vanwege de opzet als een poging tot zware mishandeling. Omdat de rechter niet kon vaststellen wat voor vuurwerk was gegooid, heeft de verdachte een straf van vier weken gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk opgelegd gekregen. Het OM had zes maanden cel had geëist, waarvan twee voorwaardelijk. De rechter ging wel mee in de eis van de officier om de man onder reclasseringstoezicht te stellen en een straatverbod op te leggen tijdens oud en nieuw komend jaar.

De verdachte uit Bilthoven zou een agent bij zijn keel hebben gegrepen en hem vervolgens een duw hebben gegeven. De rechter noemde dit een 'kleine mishandeling'. De 20-jarige heeft een werkstraf van zestig uur opgelegd gekregen, waarvan twintig uur voorwaardelijk. Ook hij mag komend jaar tijdens de jaarwisseling niet de straat op. De officier van justitie had negentig uur werkstraf tegen de man geëist.

Justitie eist een 75 procent hogere straf als geweld plaatsvindt tijdens de jaarwisseling. Als hulpverleners of anderen met een publieke taak het doelwit zijn, komt er nog eens tweehonderd procent bovenop.