"Been ontslaan zou enorme blunder zijn"

Maarten (rubbereend)

Mario Been verkeert in zwaar weer met Racing Genk door drie punten uit zeven duels. Voormalig Genk-trainer Sef Vergoossen blijft Been steunen. Been en Genk sloten donderdag het kalenderjaar af met een 0-3 nederlaag tegen Charleroi.

De coach van Genk moest zich na afloop buiten het stadion, op weg naar zijn auto, verantwoorden voor een aantal fans. Ook aanvaller Jelle Vossen ging in gesprek met de teleurgestelde supporters. Genk is inmiddels gezakt naar de zesde plek in de Jupiler Pro League. Het gat met koploper Standard Luik is dertien punten.

Vergoossen, tussen 2001 en 2004 coach van Genk, zou het niet verstandig vinden als de clubleiding het besluit neemt om Been weg te sturen. "Het zou een enorme blunder zijn om hem nu af te rekenen op de mindere resultaten", zei de Limburger tegen Belgische media. "Ik spreek regelmatig met mensen van het bestuur en ik weet dat ze tevreden zijn over Mario."

"Hij heeft gewoon een mindere spelersgroep ten opzichte van vorige seizoen. Het is moeilijker om constant te presteren. Maar de chemie met de spelers is nog altijd aanwezig", aldus Vergoossen na vier nederlagen op rij voor Been en Genk.

Been blijft strijdbaar, maar is ook realistisch. "Als de clubleiding vindt dat een ander het beter kan, dan hoor ik het wel", aldus de oud-coach van Excelsior, NEC en Feyenoord. Op 15 januari speelt zijn team voor de beker in Oostende, het weekend daarop volgt de competitiewedstrijd tegen nummer vier Zulte Waregem.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat het met deze groep goed komt. Ik ga nu niet roepen dat we versterking nodig hebben, want dan doe ik mijn spelers tekort. Ik ga het ook niet op de vermoeidheid steken. Ik zag een groep die wilde, maar niet kon. Enkele bepalende spelers zijn niet in vorm, maar ik ga geen namen noemen. Het ligt niet in mijn aard om spelers openlijk af te vallen. Of ik mezelf in vraag stel? Uiteraard, ik ben de eindverantwoordelijke, maar ik sta achter alle beslissingen die ik heb genomen", aldus 50-jarige Been.

"Het gaat sinds enkele weken minder goed op sportief vlak, maar wees gerust: Mario Been wordt niet in vraag gesteld", zei algemeen directeur Dirk ­Degraen na de verliespartij tegen Charleroi. "Anderhalve maand geleden werd hij nog geprezen om zijn degelijke aanpak. Het zou dan ook te gek voor woorden zijn mochten we nu alle schuld op zijn ­schouders laden. Ondanks de mindere periode blijf ik zeggen dat 2013 voor ons een fantastisch jaar was."