ISU-voorzitter Cinquanta snapt niets van de KNSB

Boris (borisz)

ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta snapt niets van de KNSB. Ook is hij tegen het schrappen van de tien kilometer. Dit zei de 75-jarige Italiaan in een gesprek met De Telegraaf.

"De KNSB is een moeilijke, gecompliceerde bond. Soms begrijp ik helemaal niets van die bond. Mijn Noorse voorganger, Olaf Poulsen, gaf me voor zijn dood twee adviezen mee. Eén: wacht niet op een Noorse kunstrijder bij de mannen. Dat zal nooit gebeuren. En twee: probeer niet de KNSB te begrijpen. Dat zal je nooit lukken", aldus Cinquanta. Een bond is een afspiegeling van haar volk. Nederland is direct en iedereen heeft iedereen een mening. Dat is in het internationale circuit nog wel eens lastig en volgens Cinquanta is dat ook de achilleshiel van de KNSB.

De relatie tussen de KNSB en de ISU is mede door de teruggave van de wereldbekerwedstrijd bekoeld. Vorige maand was er een verzoeningsgesprek maar dit heeft tot nu toe weinig opgeleverd. Ook is hij niet gediend dat de KNSB niet zijn beste schaaters naar de wereldbekerwedstrijd in Astana stuurde. Hij benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de KNSB is, maar zei wel dat de sport twee keer werd getroffen. 

De ISU-voorzitter is ook niet bij met de lege stadions bij wereldbekerwedstrijden. "Als wij samen naar een striptent gaan, wie wil je dan op het podium zien dansen? Niet mijn moeder of grootmoeder, maar een mooie vrouw. En zo is het met schaatsen ook. Het publiek komt alleen voor de beste schaatsers. Voor Sven Kramer, Bob de Jong en Ireen Wüst. Ik wil geen kritiek geven op de KNSB, maar het is slecht dat men niet de beste schaatsers naar de World Cups stuurt. Wat is het wereldbekercircuit dan nog waard? Niets! De beste schaatsers moeten zich niet alleen op een WK of Olympische Spelen laten gelden, maar overal. In hun eigen belang én in het belang van de sport. De afwezigen hebben altijd ongelijk."

Als het aan de voorzitter ligt wordt het meedoen aan de wereldbekerwedstrijden nog belangrijker voor deelname aan de WK afstanden. Als je slechts een paar wereldbekerwedstrijden hebt verreden, dan kan je niet meedoen aan het wereldkampioenschap. 

Cinquanta ziet niets in het plan van de KNSB om het EK allround te houden met een kleine vierkamp. Hij noemt het plan zelfs ondoordacht en gevaarlijk. "Ik ben een conservatieve president die niet bereid is de geschiedenis van het schaatsen zonder slag of stoot te deleten . De tien kilometer is een afstand met een enorme historie. Verandering is nodig, maar veranderen om het veranderen is levensgevaarlijk."

Hij ziet het opofferen van de tien kilometer als een verkeerd signaal. "Het Internationaal Olympisch Comité en wintersportbonden kijken ook mee. Die bonden zien dan hun kans om hun olympisch programma uit te breiden ten koste van de langste olympische schaatsafstand."